7 Ocak 2013 Pazartesi

Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği ve Dolgular İle Kanal Tedavileri


Çocuklarda da aynı yetişkinlerde olduğu gibi kesici ve azı dişleri olup bunlar daimi dişlerden oldukça küçük boyutta ve çocuğun çiğneme konuşma fonksiyonlarına katkıları vardır.

Her süt dişinin sürme zamanı ve ağızda daimi diş gelene kadar kalma zamanı farklıdır. Yaklaşık 2,5 yaşında süt dişleri tamamlanmış olup, en son daimi köpeklerin gelmesiyle birlikte de 12-13 yaş civarında değişimlerini tamamlarlar. Bütün süt dişleri düşüp altından aynı dişin daimi dişi gelir. Hepsinin düşme yaşı farklıdır. Fakat eğer süt dişeri zamanında önce çürür veya çekilirse koruyucu bazı önlemlerin alınması şarttır. Bu nedenle mutlaka bir pedodonti uzmanına başvurulmalıdır.

Halk arasında zaten düşecek ve yeni dişler gelecek diye süt dişlerini tedavi ihtiyacı çoğu zaman göz ardı edilir. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Hepsinin zamanı vardır ve bu zamana kadar da bu dişler korunmak zorundadır. Apseli ve çürük dişler çocuğun hayat kalitesini düşürür ve beslenme alışkanlıklarını bozabilir. Alttan gelecek olan daimi dişin yapısını sağlığını bozabilir ve çapraşık bir şekilde sürmesine neden olabilir. Bu dişler enfeksiyon kaynağı olduğunda bütün vücudu için tehlike yaratabilirler. Süt dişleri içinde daimi dişlerdeki gibi dolgu, kanal tedavisi, kaplama veya çekim yapılmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder