10 Ocak 2013 Perşembe

Ortodonti ve Braketlere Alışmak Uzun Sürüyor ?

Günümüz braketleri daha az farkedilir ve rahatsız olmalarına rağmen alışmak gene de vakit alır. Yemekler tellere takılabilir, fırçalamak ve diş ipi kullanmak daha uzun sürer ve aylık bakımlardan sonra dişler sızı yapabilir. Dişlerdeki rahatsızlık doktorunuzun önereceği ağrı kesicilerle geçirilebilir. Daha hafif ve esnek tellerin kullanımıyla tedavi süresindeki rahatsızlık önemli ölçüde azalmıştır. Daha fazla genç braket taktıkça, “metal diş” ve “teneke ağız” gibi takma isimler gitgide kullanılmaz olmuştur. Tedavi sosyal olarak daha kabul edildiğinden utanma faktörü ise gücünü yitirmiştir.

Braketlerin ilerisi çocuklarda ilkokul zamanı başlayan ortodonti tedaviye, önleyici ortodonti tedavi de denir. Bu yaşlarda diş ve çene gelişimi tamamlanmadığından çoğu sorunun çözülmesi daha kolaydır.

Kalıcı dişler çıkmadan, bunların düzgün yerlerinde çıkmaları sağlanabilir. Diş arkındaki dişlerin hepsini alamayacak kadar küçük olması sık rastlanan bir olaydır. Eskiden sıklaşmanın çözümü kalıcı dişlerden birkaçını çekerek kalan dişlerin yerlerini ayarlamak için braket kullanmaktı. Erken müdahale çocuğun çene kemiklerinin hala büyüyor olması avantajını kullanır. Örneğin üst çeneyi genişletmek için palatal expander denilen bir alet kullanılabilir. Yay düzgün boyutlara geldiğinde, kalıcı dişlerin olmaları gereken yerde çıkmaları çok yüksek bir ihtimaldir. Eğer bütün dişler çıkmışsa ve hala sıklaşma sorunu varsa, dişlerin düzgün yerleşmeleri için birkaç dişi çekmek gerekebilir.

Ortodontistler “Önleyici ortodonti tedavi görmüş çocukların da daha sonra braket takmaları gerekebileceğini bilmek önemlidir” der. “Fakat erken tedavi gelecekteki tedavi işlemini kolaylaştırır ve süreyi kısaltır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder