8 Ocak 2013 Salı

Ortodonti (Çapraşık Diş Tedavisi)

Ortodonti tedavilere karar verirken tedavinizi gerçekleştirecek doktorun ortodonti uzmanı olup olmadığını öğrenin. Ortodontik tedavilerde yapılacak yanlışlıkların düzeltilmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Diş hekimleri, diş hekimliği fakültelerinden mezun olduktan sonra, ilgili fakültelerin ortodonti ana bilim dalında doktora eğitimini (4-6 yıl) tamamlayarak ortodonti uzmanı olmaya hak kazanırlar.

Ortodonti, diş hekimliğinin çeneler ve dişlerin konumlarıyla ilgili anomalilerin hareketli veya sabit aygıtlar kullanılarak düzeltilmesiyle uğraşan bir bilim dalıdır. Bu konularda uzmanlaşmış diş hekimine ortodontist denilmektedir. Ortodontik tedavilere karar verirken tedavinizi gerçekleştirecek doktorun ortodonti uzmanı olup olmadığını öğrenin. Ortodontik tedavilerde yapılacak yanlışlıkların düzeltilmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Diş hekimleri, diş hekimliği fakültelerinden mezun olduktan sonra, ilgili fakültelerin ortodonti ana bilim dalında doktora eğitimini (4-6 yıl) tamamlayarak ortodonti uzmanı olmaya hak kazanırlar.

Birçok kişi ortodonti tedavisini estetik diş amacı ile yapılan diş tedavileri olarak görmektedir. Tabi ki ortodontik tedavilerde kişilere güzel bir estetik diş hissi ve güzel bir gülümseme sağlanmaktadır. Ancak estetiksel iyileştirme ortodontinin sadece küçük bir bölümüdür.

Hayatımızı devam ettirmemiz için gerekli olan çiğneme fonksiyonunun düzeltilmesi buna bağlı olarak sindirimin düzenlenmesi, diş çapraşıklıklarından kaynaklanan konuşma bozukluklarının giderilmesi, yine diş çapraşıklıklarına bağlı oluşan diş eti hastalıklarının iyileştirilmesi, dudak-damak yarığı ile doğan bebeklerin beslenmelerini sağlamak ve dudak-damak yarığını düzeltmek, alt çene ekleminde oluşan ağrı ve fonksiyon bozukluklarının giderilmesi, proteze ihtiyaç duyan fakat diş eğriliği nedeni ile protez yapılamayan hastaların ortodonti tedavi öncesi hazırlanması, üst çene darlığı nedeni ile oluşan duyma ve solunum problemlerinin azaltılması, hepsinden öte görünümünden rahatsız olan kişileri psikolojik olarak tedavi ederek onları topluma kazandırmak, ortodontinin başlıca önemli faydalarındandır.

Ortodonti, ortodonti uzmanı veya ortodontist olan kişilerce yapılır. Halk arasında tel tedavisi olarak da bilinen bu tedavi, çok çeşitli de olabilir ve kişiye özel olarak planlanabilir. Eğri, üst üste, aralıklı veya birbiriyle orantısız olan dişler, birbiriyle uyumsuz çeneler nedeniyle kişiler yüz görünümleri beğenmeyebilirler ve bu durumun yanı sıra, bu rahatsızlıklar kişinin fonksiyonlarında da zorluklar çıkarabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder