8 Aralık 2012 Cumartesi

Tam Protezlerin Rahat Kullanımları İçin İpuçları

Tam protez; doğal dişlerin olmaması nedeniyle çiğneme fonksiyonunu yitirmiş olan kişilere yapılır. Çiğnemenin tekrar kazanılması yanında tam protezler estetik açıdan da güzel görünmenize yardımcı olacaktır. Protez kullanmaya başlayan hastalarımız ilk etapta bu proteze alışma sürecinden geçerler. Bu süreçte;

Tükrük miktarında artış olabilir. Protezlerin yumuşak dokulara oturması ve fonksiyon sırasında hareket etmesi sonucu bazı bölgelerde vuruklar oluşabilir. Hasta, diş hekiminin dediği günlerde (en az 8 saat kullanmış olmak koşuluyla) mutlaka gelmeli ve protezde gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. Protez takıldıktan sonra şikayet olmaması çok ender görülen bir durumdur. Yeni protez ne kadar ince yapılırsa yapılsın ağızda yabancı ve büyük gibi olacaktır, dudak ve yanaklarda doluluk hissi duyulacaktır. Alt protez daha çok hareket ettiğinden dolayı alt proteze alışmak, üst proteze alışmaktan daha zordur ve daha uzun zaman alacaktır.

Protez kullanmaya yeni başlayan hastalarımızın yemek yeme ve çiğnemede sıkıntı yaşamamaları için alışma sürecinde tavsiye edebileceğimiz hususları ise şöyle sıralayabiliriz;

- Hekim tam protezleri taktıktan 24 saat sonra hastasını mutlaka görmelidir.
- Protez yeni kullanılmaya başlandığı günlerde yumuşak gıdalarla, yiyecekleri küçük parçalara bölerek ve yavaş çiğneyerek işe başlanmalıdır.
- Yemek yerken çenenin her iki tarafını da kullanmalı ve arka dişlerle çiğneme yapmalısınız.
- Hastanın protezi ilk takıldığı zamanlarda su içerken protezlerin yerinden oynaması gayet normaldir.
- Tam protezlerde normal olarak yemek yiyebilmek 6-8 haftayı alır.
- Başlangıçta dudak ve yanak ısırmaları da olabilir.
- Protezle çiğneme kuvveti, doğal dişlere göre 1/3 oranında daha azdır.

Protezlerinize alışma sürecinde konuşma ve bazı harflerin telaffuzuna adaptasyon hususunda zorluk yaşamamanız için aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz yeterli olacaktır;

Başlangıçta gülerken, öksürürken protez ağızda yerinden oynayabilir.tekrar yerine oturması için yavaşça dişler sıkılıp, yutkunulmalıdır. Doğru telaffuz edilemeyen harfler tekrar edilerek normal hale getirilmeye çalışılmalıdır. Protezinize alışma sürecinde görünümünüzle ilgili ilk günlerde yüzün görünümü farklı gelebilir. Yanak ve dudak kasları proteze uyum sağlayınca görünüm normale dönecektir. Yanak ve dudak kaslarındaki çökme protezle birlikte düzelecek ve daha genç bir ifade oluşacaktır.

Proteze alışmak için ilk günlerde geceleri çıkarılmamalıdır. Protezi kullanmaya alıştıktan sonra geceleri protez çıkarılmalıdır. Böylece ağız dokuları dinlenecek ve ağız sağlığı korunmuş olacaktır. Protezler gece çıkarıldığında su içinde bırakılmalıdır. Sağlıklı bir ağız için, protezdeki gıda artıklarını her yemekten sonra temizlemek gereklidir. Temizleme işleminde; fazla kuvvet harcamadan diş macunu ve diş fırçası ya da aktif temizleme tableti gibi maddeler kullanılabilir. Temizlemek için kesinlikle tuz ruhu, çamaşır suyu vs. gibi maddeler kullanılmamalıdır. Protez asla sıcak suyun içine konmamalıdır.

Tam protez kullanan hastalarımız belirli aralarla ağız ve diş sağlığı kontrolü için diş hekimine görünmelidir. Çeşitli faktörlere bağlı olarak zamanla protez altındaki dokular değişebilir ve bu durumun hastanın genel sağlığı ile yakından ilişkisi vardır. Zamanla protez dokularla uyumunu kaybedebilir ve bu durum fark edilinceye kadar dokularda zararlara sebep olabilir. Protezle ilgili ya da ilgisiz, ağızda çeşitli lezyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yılda en az bir kere diş hekimi tarafından muayene olunmalıdır. Protezin ağız içerisine geniş geldiği ya da tamire ihtiyaç duyulduğu anlarda mutlaka dişhekimine başvurulmalıdır. Bir protezin ömrü 5-6 yıldır. Yeni proteze adaptasyonda sabırlı ve olumlu yaklaşım ile rahatça protez kullanan milyonlarca kişiden biri olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder