28 Aralık 2012 Cuma

Hareketli Protezler (Tam Damak ve Yarım Damak)


Hareketli protezle kesinlikle asıl dişleriniz gibi bir çiğneme mümkün değildir. Böyle bir beklenti protezin kullanımı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca daha önce protez kullanmış hastalarımızın, yeni protezlerinde de eski protezdeki özellikleri aramaları son derece hatalıdır;

- İyi yapılmış protezde ancak daimi dişlerimizin dörtte biri kadar öğütme yapabiliriz. Bu yüzden umutsuzluğa kapılmak doğru değildir.
- Hareketli bir protezin ortalama kullanım süresi 4–6 yıldır. 
- Bazı kişilerde daha erken yenilenme gerekebilir. Her protezin zaman içerisinde çene kemiklerinde aşındırma yapması ve tutuculuğunun azalması normaldir. 
- Yeni yapılan hareketli bir protezin çiğneme anında çeşitli yerlerden vurması varsa kanca gelen dişlerin çok olmasa bile duyarlılığı ve ağrıması normaldir. Bu duyarlılık ve ağrımalar geçici olduğu gibi, vurmalar da daha sonra yapılacak kontrollerde yok edilecektir.
- Yeni hareketli protezlerde, özellikle kendi dişlerimiz yoksa konuşurken, esnerken belli kelimeleri söylerken genellikle üst protezin düşme si söz konusudur. Bilhassa belli harfleri söylerken, tıslama ve zorlanma olacaktır.
- İlk günlerde ağza yabancı olan protezin, zaman içerisinde gerek dil ve dilaltı kaslarının, gerekse yanak ve dudak kaslarının alışmasıyla daha kolay kullanılır hale geldiği görülecektir.
- Çok silikleşmiş, halk deyimi ile aşınmış çenelerde, zaten tükürükle kayganlaşmış bir zemine, devamlı hareket eden dilimizde eklenince protezin ağız içinde gezmesi, sağa sola gitmesi kaçınılmazdır. Bir takım yöntemlerle bu oynaklık nispeten azaltılabilse bile pek başarılı olduğu söylenemez. Bu tür çenelerde protezin çevresindeki kasların proteze adaptasyonu beklenir. Bu da oldukça uzun bir zamandır.
- Kesinlikle; vuran bir protezi, altına pamuk, sakız, macun veya benzeri besleme maddeleri koyarak kullanmayacağız. 

Cam, zımpara veya benzeri aletlerle protezlerde kazımalar ve aşındırmalar yapmayacağız. Bu tür değişiklikler, protezler ve alt üst çeneler arasındaki denge unsurunu bozacağı için protezin yenilenmesine kadar gidebilecek sonuçlar doğurur. Yapılacak tek iş vuran yeri iyice belirleyip en kısa zamanda doktorunuza gitmek olmalıdır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder