29 Aralık 2012 Cumartesi

Periodontoloji Diş Eti Hastalığı Genel Sağlığımızı Etkiliyor Mu ?

İnsan vücudunun diğer kısımlarında olduğu gibi ağız boşluğu da bakteri sayısı ve çeşitliliği açısından zengindir. Dişler üzerinde ve etrafında çok sayıda bulunan bakteriler, diş plağı denen bir tabaka oluştururlar. Dişleri fırçalamanın amacı bu bakteri plağını uzaklaştırmak ve bunun neden olacağı diş eti hastalığı ile diş çürüğünü engellemektir. Diş eti hastalığı ilk belirtisini dişeti kanamasıyla verir. Bu aşamada tedavi edilmezse, hastalık çene kemiğine ilerler. Çene kemiğinin yüksekliğinin azalmasına sebep olan bu durum, dişin desteğini yitirmesine neden olarak dişlerde sallanmaya ve ileri aşamalarda dişin kaybedilmesine sebep olur.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, diş eti hastalığına sebep olan bakterilerin genel sağlık üzerine de olumsuz etkileri olduğunu iddia etmektedir. Bu çalışmalar iki grupta yoğunlaşmaktadır. Bunlardan bir tanesi kalp hastalıklarıdır. Geniş hasta gruplarında yapılan çalışmaların sonuçları, diş eti hastalığı ile kalp hastalıkları arasında ilişki olduğunu rapor etmektedir. Ameliyat olan hastaların değişen damarları incelendiğinde, damar içinde, diş eti hastalığına neden olan bakterilerin varlığını gösterilmiştir. Diş eti hastalığının derecesi ile damar tıkanıklığının miktarı arasında ilişki olduğu iddia edilmektedir.

Diş eti hastalıklarının bir başka olumsuz etkisi ise hamileler üzerinde gözlenmiştir. Hamilelerde diş eti hastalığının erken doğuma ve bebeğin düşük doğum ağırlıklı olmasına neden olabileceği belirtilmiştir. Günümüzde ‘diş eti hastalığı kalp hastalığına yol açar’ ya da ‘ diş eti hastalığı erken doğuma ve bebeğin düşük doğum ağırlıklı olmasına neden olur’ şeklinde bir hüküm vermek söz konusu değildir. Bununla beraber tüm Dünya'da yapılan çalışmalar bu yönde bir olasılık bulunduğunu ve bunun gittikçe kuvvetlendiğini göstermektedir. İnsan vücudunun bir bütün olduğu ve bir bölgede bulunan hastalığın bir başka bölgeyi etkileyebileceği unutulmamalıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder