Protezi akşam yatmadan önce çıkarmanız ağız dokularının sağlığı için uygun olacaktır. Protezlerinizin baskısı altında olan ağız dokularınız hiç olmazsa siz uykuda iken dinlenmiş olacaktır.
Protezler mutlaka diş fırçası ya da uygun protez fırçası ile akarsu altında temizlenmelidir. Protezleri temizlerken çamaşır suyu,bulaşık ve temizlik deterjanları kesinlikle kullanılmamalıdır.
Protezin temizliği için özel olarak imal edilmiş,tablet ve ya solüsyonlar tercih edilmelidir.
Protezlerde çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilecek pürüzlü ve cilasız yüzeyler, yemek artıklarının birikmesini kolaylaştırır. Protezlerin cilası kaybolduğu zaman, en kısa zamanda diş hekimine giderek protezin tekrar cilalanması sağlanmalıdır.
Protezler çıkarıldıktan sonra su dolu bir kap içerisinde saklanmalıdır.
Protezin yerleştiği ağız dokularını sağlığının devamlığı için dişsiz alanların ve arsa dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
Bölümlü protezlerde protezin bağlı olduğu dişin çevresini sarar tutucu kroşe telleri hekim kontrolü dışında sıkılırsa kırılganlığının artığı bilinmelidir.
Kroşe telleri çevresi iyi temizlenmezse ilgili dişin çürümesi ve çevre diş eti dokularının iltihabı söz konusu olur.
Kroşe telleri ve temas ettiği dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
Zaman içerisinde, çene kemiğinin erimesi (kilo değişimi vb.) sonucu protezlerin tutuculuğu ve stabilizasyonunda azalma görülebilir. Öyle bir durumla karşılaşıldığı zaman, diş hekimine başvurularak besleme yapılarak protez eski sağlığına kavuşturulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder