18 Aralık 2012 Salı

Gülüş Estetiği ve Özgürce Gülümseyebilmek İçin


Ağız kokusu ve diş çürükleri günlük hayatı zorlaştıran en önemli sağlık problemleri arasında. Farkında olmadan yaptığımızı hatalardan kurtularak daha sağlıklı dişlere sahip olabiliriz;

• Gün boyu kahve, çay içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden olur.
• Çay ve kahve şekersiz tüketilmeli ya da bu içeceklerin yerine süt ve süt ürünleri tercih edilmeli, yanında atıştırılan yiyeceklerden kaçınılmalı.
• Sigara içmek ağız kuruluğundan, ağız kokusuna, dişlerin sararmasına hatta ağız kanserine kadar birçok hastalığa sebep olabilir.
• Ağız içi mukozası ve diş etleri için çok zararlı. Diş etlerinin yumuşamasına ve diş eti hastalıklarının gelişmesine neden oluyor.
• Sadece diş fırçalamak ağız temizliğinde tek başına yeterli değil. Diş fırçasının ulaşamadığı diş aralarının diş ipi kullanılarak temizlenmesinde fayda var.
• İpi diş ile temas edecek şekilde tutarak dişin yan yüzeyi boyunca aşağı ve yukarı doğru kaydırın. Sonra yan dişe yaslayın ve aynı hareketi tekrarlayın. Bu şekilde plak parçalanır ve bakteriler uzaklaştırılır.
• Ağız sağlığının en önemli bakımı dişleri fırçalamak. Dişler her yaşta, günde en az iki kez fırçalanmalı. Diş fırçası üç aylık periyotlarla yenilenmeli ve dişler fırçalanırken fırça kuru olmalı.
• Diş fırçasının bozulduğunu kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlayabilirsiniz. Sert kıllı fırçalar dişlerinize zarar verebilir. İdeal olan bir diş fırçasını maksimum 3-4 ay kullanmak.
• Şekerli gıdalar dişlerin yüzeyine yapışır ve çürük başlangıcı olan bölgelerdeki hassasiyeti arttırır.
• Tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemli.
• Özellikle şeker ve benzeri tatlı yiyecekler yenildikten sonra diş fırçalama imkanı olmayanlar için bol su ya da sütle ağzın çalkalanması ya da şekersiz sakız çiğnenmesi kısa süreli bir çözüm olabilir.
• Şekerli sakız, yapışkanlı tatlılar ve kuruyemişten mümkün olduğunca uzak durulmalı. Yenildiği takdirde ise dişlerden arınıdırma işlemi titizlikle yapılmalı.
• Şekersiz sakız ise dişleri koruyor. Dişleri yemek artıklarından ve plaklarından koruyor, tükürük salgısının akışını hızlandırıyor ve tükürüğün pH potansiyelini dengeleyerek, sonuçta diş çürüklerini azaltıyor.
• Meyve ve sebzelerin içerdiği vitaminler diş etleri için çok önemli. Ayrıca elma gibi sert meyve ve sebzelerin ısırılarak tüketilmesi, ön dişlerde mekanik temizliği sağlıyor.
• Planlanmış bir hamilelikte anne adayı nasıl öncelikle bir jinekologa gidip muayene olup birtakım testler yaptırıyorsa, aynı şekilde hamilelik gerçekleşmeden önce de mutlaka bir diş hekimi kontrolünden geçmesi gerekiyor.
• Mesela 20 yaş dişleri sorun olabilir. Bunlar yıllarca problem çıkarmadan durabilir. Eğer etrafında diş eti cebi olan, gömük ya da yarı gömük veya üstü gıda artıklarıyla kaplı çürümeye başlamış bir 20 yaş dişi varsa, anne adayının hamile kalmadan önce bundan kurtulmasında fayda var.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder