Günümüzde herkes inci gibi beyaz dişlere sahip olmak için ya sağlam dişlerinden oluyor, ya diş hekimlerine müracat ediyor ya da hurafelere inanıyor.
1- Sert fırça kullanmak ve sert fırçalamak daha çok beyazlatır: Sert diş fırçalarını kullanmanız, diş minesine daha çok zarar verir. Ayrıca sert ve yanlış şekilde fırçalamanız ise dişlerinizin aşınmasına sebep olur. İyi fırçalamak; fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Bu yüzden orta sertlikte diş fırçalarını kullanın. Çok sert fırçalar, dişlerinizi aşındırırken, çok yumuşak fırçalar da dişlerinizi temizlemeyebilir.
2- Diş macununu fazla kullanmak dişleri çizer: Diş macununun miktarından çok, içindeki granüllerin büyüklüğü önemlidir. Dişlerin mine tabakasının çizilmesi; macunun fazla kullanılmasıyla ilgili değil, kullanılan macunun granüllerinin büyük olmasıyla ilgilidir. Bu yüzden granülleri büyük olan macunları, uzun süre kullanmayın. Fırçanızın üzerine mercimek tanesi kadar macun koyun.
3- Çamaşır suyuyla fırçalamak beyazlatır: Çamaşır suyu ile dişleri fırçalamak kesinlikle çok sağlıksızdır; asla yapılmamalıdır! Çamaşır suyu, hem dişlerinizin yapısına hem de ağız dokunuza zarar verebilir.
4- Karbonat ve tuzla fırçalamak beyazlatır: Karbonat ve tuz, büyük granüllü olduğu için dişin doğal yapısını zamanla bozup daha çok renkleşmelere neden olabilir. Bu nedenle özellikle uzun süre karbonat ve tuzla dişlerinizi fırçalamamalısınız.
5- Beyazlatma dişleri daha çok sarartır: Dişleri beyazlatmak yani "bleaching" aksine dişlerin rengini daha çok açmak için yapılır. Doktorunuzun tavsiye ettiği gibi beslenirseniz; yani beyazlatma süresince dişlerinizi boyayacak (çay, kahve, kola, sigara vb.) maddelerden uzak durur ve rutin ağız bakımınızı yaparsanız, böyle bir durum söz konusu olmaz.
6- Beyazlatıcı macunlar dişe zarar verir: Aslında bu doğru bir düşüncedir. Bazı macunların içindeki granüller çok büyük olduğu için diş minesini çizebilir. Bu nedenle beyazlatıcı macunlar mutlaka hekim kontrolü altında kullanılmalıdır. Eğer sigara içiyorsanız, beyazlatıcı macunları çok uzun süre kullanmamalı ya da doktorunuza danışarak kullanmalısınız.
7- Diş taşı temizliği dişin minesine zarar verir: Diş taşı temizliği; doktorunuz tarafından yapıldığı sürece dişlerinize zarar vermez, aksine taşların orada kalması sizin için çok daha zararlıdır. İleride geri dönüşümü olmayan doku kayıplarına neden olabilir.
8- Diş taşları temizlendikten sonra daha çok diş taşı oluşur: Dişlerinizi düzenli ve doğru fırçalamanız diş taşı oluşumunu engeller. Diş taşı temizlendikten sonra bir daha oluşmayacak diye bir şey yoktur. Oluşan taşlar düzenli olarak doktorunuz tarafından temizlenmelidir.
9- Evde de beyazlatma yapılabilir: Marketlerde ve eczanelerde satılan diş beyazlatmayla ilgili ürünlerin içindeki jellerin konsantrasyonu çok düşük olduğu için çok etkin bir beyazlık görülmeyebilir. Ayrıca bu ürünleri doğru kullanmak çok kolay değildir; ürünlerin kullanımı sırasında diş etlerinize zarar verebilirsiniz. Bunun için mutlaka seçtiğiniz ürünleri doktorunuzun fikrini alarak kullanın.
10- Dişleri beyazlatmak diş hassasiyetine neden olur: Diş beyazlatıcı jeller dişlerde hassasiyet yapabilir, ancak günümüzde kullandığımız jellerde bu oran çok azdır. Oluşan hassiyet genellikle bir gün içinde geçer. Geçmeyen hastalarda özel olarak uygulanan flor jelleri, macun ve gargaralar ile hassasiyet çözülebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder