5 Aralık 2012 Çarşamba

Bebeklerde Diş Gelişimi


Hamileliğin 3. ayında süt dişlerinde kalsiyum çökmeye başlar. Bebek büyürken dişler de gelişir ve genellikle altı ay civarında çıkmaya başlar, ilk önce alt çenedeki iki kesici diş çıkar (6-7. ay), sonra üst çenede ortadaki iki kesici diş çıkar (8-9 ay). Üst kesici dişlerin yanlarında birer tane daha kesici diş çıkar. Bunu alt çenedeki kesici dişlerin yanındaki diğer iki kesici diş takip eder. Böylece bir yaş civarında bebeğin ağzında dört üstte, iki altta veya dört üstte dört altta olmak üzere altı-sekiz adet kesici diş olur.

Ondört ay civarında birinci küçük azı dişleri çıkar. Bundan bir iki ay sonra on altı-yirmi ikinci ay arasında birinci küçük azı dişleri ile kesici dişler arasında köpek dişleri çıkar.

İki-iki buçuk yaş civarında ikinci küçük azı dişleri çıkar. Böylece çocuğun ağzında yirmi adet süt dişi tamamlanmış olur.

Diş çıkarma en erken üçüncü- dördüncü aylarda, en geç on iki ile onaltıncı aylarda başlayabilir. On altıncı ayda hala diş çıkarmamışsa, diş çıkarma gecikmiştir.

Genetik özellik ve tiroit hormonu yetersizliği (hipotiroidi) diş çıkarmayı geciktiren nedenlerin başında gelir.

D vitamini yetersizliği de diş çıkarmayı geciktirir. D vitamini yetersizliği ve tiroit hormonu yetersizliğinin başka ek bulguları vardır. Sağlıklı bir çocukta diş çıkması gecikmişse bu genetik nedenlere bağlıdır.

Diş çıkarırken diş etlerinde kaşıntı, salya akması, huzursuzluk, huysuzluk ve uyku bozukluğu görülebilir. Hafif ateş, hafif ishal, kuru öksürük gibi şikayetler olabilirse de bunların diş çıkarma ile direkt ilgisi şüphelidir. Yüksek ateş (38,4°C üzerinde), ishal ve kusma genellikle başka bir hastalık belirtisidir. Diş çıkarmaya bağlanmamalıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder