1 Kasım 2012 Perşembe

Çocuk Diş Hekimliği ve Koruyucu Uygulamalar


Dişleri çürüğe karşı dayanaklı hale getirmek için dişlere flor uygulamasına gidilir. Bu 2 şekilde olur.Ya flor jeli topikal olarak uygulanır ya da dişlerin çiğneme yüzeylerindeki fırçalanması zor bölgeler düzeltilerek flor jeliyle kapatılırlar. Bunlara fissür örtücüler denir.

 *Yaşlarından dolayı hareketli olan çoçuklar oynarken genellikle düşmeye veya çarpmaya bağlı travmalara maruz kalırlar. Çoğu zaman ön dişleri zarar görür ve dişin çevre dokularındada yaralanmalar meydana gelir. Bu gibi durumlarda,

*Travmanın hemen sonrasında en kısa sürede diş hekimine ulaşmak tedavinin başarısını artırır. Erken müdahale ile dişin canlılığını korumak mümkün olabilir. Eğer travma sonucu diş kırılmışsa, kırık parça temiz su, serum fizyolojik veya süt içinde hatta hastanın kendi tükürüğü içinde hekime ulaştırılırsa dişin kırık parçasını dişe yapıştırmak mümkün olabilir.

*Travma sonucu diş tamamen yerinden çıkmış ise, süt dişi yine süt, temiz su, serum fizyolojik gibi ortamlarda dişin köküne hiç dokunmadan hekime ulaştırılmalıdır.Uygun şartlarda yerinden çıkan diş yuvasına tekrar yerleştirilip fonksiyon sağlanabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder