4 Ağustos 2012 Cumartesi

Ortodonti ve Braketlerin Yerleştirilmesi


Farklı tiplerde braketler mevcuttur. Metal, seramik ya da plastikten yapılmış olabilirler. Ancak ortodonti tedavide genellikle paslanmaz çelik braketler kullanılır. seramik ve plastikler kozmetik nedenlerle tercih edilirler. Plastik braketler tedavinin sonunda lekeli ve renklenmiş hale gelebilirler. Plastik ya da seramikten yapılmış olan bantlar sürtünmeye neden olur. Sizin için uygun olan seçenekler ortodontistiniz ile birlikte belirlenecektir.

Braketlerin görevi dişlere uyguladıkları devamlı basınç ile onların istenen yönde hareketini sağlamaktır. Braket kullanımı bir ile üç yıl arasında değişmektedir. Tedavi ilerledikçe dişlerin pozisyonu değişir, braketler de bu yeni konuma göre ayarlanır. Geçmişte, braketler kalın çelik bantlardan oluşup dişin tüm yüzeyini sarmaktaydı. Günümüzde, güçlü yapıştırıcılar sayesinde küçük braketler mevcuttur. Gerektiğinde arka dişlerde ortodonti bantlar da kullanılabilir.

İnce braketler dişlere özel yapıştırıcı materyaller ile yapıştırılır. Sonra ark telleri denen teller braketlerin üzerine yerleştirilir. Ark telleri çeşitli metallerden yapılır. Hareket yönü oluşturarak dişleri yönlendirirler. Diş renginde olan teller, daha az fark edilen ancak daha pahalı tellerdir. İnce elastik bantlara ligatür adı verilir. Ark telleri braketlere ligatürler yardımıyla yerleştirilir. Hastalar her randevuda istedikleri renkleri seçebilirler.

Braketler takıldıktan sonraki ilk günlerde dişlerde ağrı olabilir. Teller, braketler ve bantlar, dil, yanak ve dudaklarda rahatsızlığa neden olur. Bu durum bir ya da iki hafta içinde düzelir. Ancak teller değiştirildiğinde ya da ayarlandığında daha fazla ağrı hissederseniz ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder