28 Ağustos 2012 Salı

Invısalıgn


Bazı basit vakalarda braket kullanmadan, şeffaf kalıpların kullanımıyla çapraşıklıklar artık düzeltilebilmektedir. İki haftada bir değiştirilecek olan hastaya özel bu kalıpları günde yaklaşık olarak 20 saat takmak gerekmektedir. Her tedavi ortalama 60 çift (alt-üst çene) farklı düzeltici kalıp gerektirmektedir. Tedavi süresi braketlerle yapılan tedavi süresine yakındır. Vakaya göre 6 ay ile 24 ay arasında değişir.


Ortodonti


Ortognatik Cerrahi


Ortodonti veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan yada kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Çenelerin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğu hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen üstün teknoloji ve cerrahi teknikler ile bu bozuklukların düzeltilmesi sağlanabilmektedir.


Çene Ortopedisi


Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini küçük yaşlarda yüze takılan özel apereylerle düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Çoğu zaman ortopedik tedavi (çenelerin uyumu sağlanır) ve ortodonti tedavi (dişlerin kapanış uyumu sağlanır) birlikte yürütülür.

Ortodonti


Hareketli Ortodontik Apareyler


Hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği apareylerdir. Daha basit vakalarda uygulanırlar.


Sabit Ortodontik Apareyler


Diş üzerine yapıştırılan braketler ile yapılan tedavi şeklidir. Braketler metal ya da porselenden olabilir. Diş rengindeki porselen braketler estetik olarak hiçbir rahatsızlık vermezler.



27 Ağustos 2012 Pazartesi

İmplant ve Hava Alanı Güvenlik Kontrolü


Bu gibi durumlarda endişe etmeye gerek yoktur. İmplantlar manyetik olmadıkları için güvenlik dedektörünü etkilemek için cok küçüktürler. Ve eğer detektör implantınız için uyarı verse dahi, sorunu çabucak ve kolayca açıklayabilirsiniz.

İleri Bir Yaşta İmplant Uygulaması Kontrendike Midir


İmplantlar ile yaşam kalitenizin yükselmesi hiçbir zaman geç değildir. Tedavi riski o kadar düşüktür ki implantlar 70, 80 hatta 90 yaşındaki hastalara dahi uygulanabilir. Bir üst yaş sınırı yoktur. Eğer herhangi bir diğer rutin diş tedavisi için uygun durumda iseniz ve sağlık durumunuz elverişli ise, implant yaptırabilirsiniz.








Dental İmplantlar İçin Bir Asgari Yaş Sınırı Var Mıdır


Kemik gelişimi, implantların yerleştirileceği dönemde tamamlanmış olmalıdır. Bunun yaklaşık 18 yaşından önce tamamlanmış olacağı varsayılabilir. Bayanlarda kemik gelişimi genelikle erkeklerden önce tamamlanır. Tereddüt olması durumunda el-bilek radyografik incelemesi ile kemik durumu kontrol edilebilir.








İmplant Uygulamaları ve Tedavi Süreci


İmplantlar biolojik olarak insan vucutu ile uyumlu titanyum malzemeden üretilmiş vidalardır. Bu videolar diş kökü gibi hizmet vermesi amaçlı geliştirilmişlerdir. İmplant tedavisi klnik ortamında, lokal anestezi altında rahatlıkla uygulanmaktadır. İmplant tedavisi  1 yada birden fazla meydana gelen diş kayıplarında rahatlıkla uygulanabilir ve hasta aynı gün normal hayatına devam edebilir. Dental operasyonlara karşı endişe duyan hastalarda sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak implant işlemi yapılabilir.

İmplant tedavisi süresinde diş etine yapılan  cerrahi operasyon ile çene kemiği ortaya çıkarılır ve implantlar bu bölüme yerleştirilir. Dental operasyon sonucu doktorlarımızın sizler için verdiği önerileri ve ilaç kullanımı iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Hastanın kemik yapısına göre uygulanan implantlar 2 veya 6 aylık süre zarfı içerisinde kaynama gösterirler. Kaynama süresince hasta günlük hayatına devam edebilir. Bu süre içerisinde implantların üzerine hareketli protezler takılır. İmplant uygulamaları diş kayıplarının gedirilmesinin yanı sıra estetik acıdan ve çene kemiği kayıplarının giderilmesi için büyük avantaj sağlamaktadır.

İmplant uygulamasının başarılı sonuçlar verebilmesi için kullanılan malzemenin kalitesi, doktorun implant uygulamasındaki uzmanlığı ve doğru strateji implant tedavisinin kalitesini artırmaktadır. Çene kemiği sağlıklı olan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan her kişiye implant uygulaması yapılabilir.


İmplantlar Ne Zaman Kullanılır


Dişlerin bazıları, tümü veya tek bir diş kayıpları dental implantlar ile tedavi edilebilir. Yapılan başarılı çalışmaların sonucunda ve hastanın sağlıklı çene kemiği olması durumunda implantlarla başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu tedavinin uygulanması ve uzun ömürlü olması için, hastalıksız, sorunsuz, sağlıklı diş eti olması gerekir. Hastalar da implantlarını iyi temizlemeli ve sağlığını etkileyecek tüm sorunları tenkit etmek için diş hekimine düzenli olarak gidilmelidir.


Dental İmplant ve İmplantoloji Tedavileri Nasıl Uygulanır


İmplantlar vücudun bazı bölgelerinde kullanılabilir. Dental implant da ağza uygulanan bir implanttır. İmplantlar ana maddesi titanyum olan ileri teknolojiyle üretilen yapay dişlerdir. Ağza yerleştirilebilmesi için hastanın kemik yapısının uygun olması gerekir. Çünkü dişler damaktaki kemiklere yapıştırılır.

İmplant tedavisi diğer tedavi türü olan kron, köprü ve hareketli diş protezleri gibi tedavilere göre daha kalıcı sonuçlar meydana getirir. Böyle uygulamalarda görülen sorunlar implanlarda yaşanmaz. Tek diş noksanlığında bu durumu gidermek için klasik köprü uygulamasında noksan olan dişin yanındaki iki diş de kesilmelidir. Böyle durumlarda sonradan kesilen sağlam dişlerle ilgili sorun yaşanılması sık yaşanabilir bir durumdur. Bu aralık implant ile tamamlandığında hem doğal bir görünüm hem de diğer tedavi çeşitleri uygulandığında oluşabilecek sorunlardan korunumuş olunur. Böylece tedavi uygulanan dişin yanındaki komşu dişler de korunur. İmplant tüm ağza da total protez yerine seçilebilir.

Olumlu sonuçlar doğurması % 98 oranındadır. İmplantların hemen hemen ömürlük olduğu onaylanmıştır. İmplantın hızlı ilerleyen bir tedavi süreci olduğu, dişin çekilmesi ve devamında aynı gün yerleştirilerek estetik uygulamaların yapılmasıyla sonlanması tartışılan konulardandır. Hastaların vaziyetine göre alt ve üst çeneye 6 veya 8 tane implant uygulaması yapılarak sabit protez ile hastaların ağız sağlığı durumu düzeltilmektedir. İmplant tedavisi öncesinde bilgisayarlı tomografik röntgen görüntüleri yardımıyla uygulanacak implanların uygunluğu daha önceden belirlenir ve yapılacak olan işlemin değerlendirilmesi yapılır. Dental implantolojide vaka sınıflandırması hastaların durumuna göre değişir. Hastanın diş durumu basit, ileri ve karmaşık olarak sınıflandırılır. Kemik defekti olmayan hastalar basit grubunda yer alır. Neticede, dental implant tedavisinde hastanın durumunun tedaviye uygunluğu ve ilerlemiş teknolojinin yanı sıra diş hekiminin bilgi ve birikimleri de sonucu etkiler.





İmplant Nedir


İmplant, yitirilen organ ve dokuların yerine konulan ve bu organ ve dokuların işlevini yapan yapay organ ve dokulardır. En açıklayıcı implant örneği kalça ve omuz eklemi implantlarıdır. Bir başka implant tipi de dental implantlarıdır. Doğal olan dişler yitirildiğinde çene kemiği ve diş eti içerisine dişlerin köklerinin yerini üstlenecek yapay bir cihaz konulur. Dişler de bu yeni köklerin üzerine yerleştirilir. Dental implantlar, dişlerini yitiren hastaların rahat gülmesini, konuşmasını, iyi çiğnemesini ve doğal görünüm kazanmasını sağlar. Hastalar dental implant tedavisine karar verirken, hekimleri tarafından bu tedaviyi uygulamanın yararları, karşılaşacağı riskleri hakkında bilgilendirmeli ve hastaların özel durumlarıyla ilgili de tam bilgi vermelidir.


İmplant Tedavisinde İşte İzin Süresi Ne Kadardır


Operasyon gününde ve sonraki iki gün dinlenilmesi uygun görülür. Yalnız bir ya da iki tane implant uygulamasında ertesi gün işe gidilebilir. Operasyon uygulanan yerde şişkinlik, ağrı ve morarma yaşanabilir; fakat tedavi boyunca dişsiz kalınmaz, işten alınan izin de hasta tarafından belirlenebilinir.








İmplant Ne Kadar Zamanda Yerleştirilir


İmplantın yerleştirilmesinin süresi hastanın durumuna, ihtiyaçlarına ve uygulanacak işleve bağlıdır. Bir operasyon 15 dakika ile birkaç saat arasında değişebilir. Tüm tedavinin bir operasyonla bitebileceği gibi, birçok operasyonla ve tedavi süreciyle devam edip; iyileşmenin tam olması için aylar geçebilir.






İmplant Estetik Görünüm Amacıyla Uygulanır Mı


İmplant genelde estetik görünüm amacıyla kullanılmazlar. İmplantların amacı, protez dişlere destek sağlamaktır. İmplant üzerine yerleştirilen dişlere estetik diş kullanarak düzeltme yapılabilir; fakat hastanın beklentilerini uygulama başlamadan önce hekimiyle görüşmesi gerekir.













26 Ağustos 2012 Pazar

İmplantta Kanser Tehlikesi Yaşanır Mı


Tıpta implantların kansere yol açtığı görülmemiştir.








Vücut İmplantları Reddeder Mi


İmplant çok eski yıllardan beri yapılan araştırmalar sonucunda bir yan etkisi olmayan maddelerden meydana gelmiştir. Bu maddeler hiçbir zaman canlı bir varlığın parçası olmayan ve titanyum gibi metallere benzer maddelerdir. Vücudun bunlara karşı parazitler üreterek, kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.


İmplant Tedavisinde Yaşlılık Etken Midir


İmplant tedavisinde yaşlılık etken değildir. En önemli etken sağlıktır. Hastanın sağlığı ve kemik yapısı implanta uygun olması tedaviyi belirleyen etkenlerdendir. 70-80 yaşındaki hastaların riski, sağlık sorunu olan gençlerden daha azdır. İmplant ihtiyacı ileriki yaşlarda daha da artmaktadır. Genç yaştaki kişilerin de en az ergenlik çağında olmaları gerekmektedir.




İmplantlar Uzun Süre Kalır Mı


30-40 yıl kadar problemsiz şekilde ağızda kalabildikleri görülen implantların ömrünü belirleyen birçok faktör vardır. İlk başta kişinin sağlık durumunun iyi olması ve implantının bakımına verdiği önemdir. Sağlıklı koşullarda bakıldığında uzun ömürlü olduğu görülmüştür. İmplantların bakımı ve uzun süreli kullanılmasını sağlamak için hekim tarafından yeterli bilgiler alınabilinir.


İmplantların Hepsi Başarı İle Mi Sonuçlanır


Tedavi uygulanmadan önce bilinmesi gereken önemli etkenlerin başında hastanın sağlığının yerinde olması gerekir. Mesela herhangi bir hastalığı olan birinin yarı iyileşmesi durumunda önemli problemler yaşanabilir. Bu durumda hastanın iyileşme direnci olmalı. İmplantlar uygulandıktan sonra hastalık tekrar ederse yine problem yaşanabilir. Zaten bu tedavi uygulanmadan önce iyi bir sağlık taraması yapılarak tedaviye başlanmalı. Diş hekiminin gösterdiği hassasiyetin yanı sıra hasta da implant dişlerine dikkatli bakmalıdır. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler implant başarısız olacaktır.


Ortodonti Tedavileri

- Sabit Ortodontik Apareyler
- Hareketli Ortodontik Apareyler
- Çene Ortopedisi
- Ortognatik Cerrahi
- Invısalıgn

Ortodonti

Ortodonti(Çapraşık Dişleri Düzeltme)


Ortodonti çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Ortodontistler (ortodonti uzmanı) çene kemiğinizin ve dişlerinizin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım sağlandığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunulur. Çapraşıklıkların giderilmesi ile bu bölgelerin daha kolay ve etkili temizlenmesi sağlanır, böylece çürük ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca dişlerin ve çenelerin birbiriyle kapanışları düzeleceği için daha sağlıklı çiğneme fonksiyonu kazanılmış olur. Çocuğunuz yaklaşık olarak 7 yaşına gelince, bir ortodonti uzmanı tarafından böyle bir tedaviye ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.


Sabit Ortodontik Tedavi Uygulanan Durumlar


 - Dişlerde çapraşıklık olması
 - Alt ve üst dişler arasında kapanışta boşluk olması
 - Üst dişlerin fırlak olması
 - Daha iyi bir protez yapılması amacıyla basit dişsel hareketlere ihtiyaç duyulması.

Ortodonti

Hareketli Ortodontik Tedavi Uygulanan Durumlar


 - Basit düzeydeki diş çapraşıklıkları
 - Çene darlığının giderilmesi gereken durumlar
 - Erken süt dişi kaybına bağlı boşlukların koruyucu olarak doldurulması
 - Parmak emme gibi kötü alışkanlıkların giderilmesi
 - Diş gıcırdatmanın önlenmesi
 - Sabit tedavi sonrasında pekiştirme (sabitleme) amacıyla


Yer Fazlalığının(Aralığın)Nedeni


- Genetik veya gelişimsel olarak çenenin büyük, dişlerin eninin ise dar olması dolayısıyla dişlerin aralıklı bir şekilde çeneye dağılmaları.
- Genetik veya gelişimsel olarak bazı daimi dişlerin çıkmaması (bu durumda diş ya hiç yoktur ya da çene içerisinde gömülü kalmıştır.)

Ortodonti

25 Ağustos 2012 Cumartesi

İmplant Muayene Sırasında Neler Yapılır


Hastanın sağlık durumunun implant tedavisine uygun olup olmadığı belirlenir ve ağız modelinin çıkarılması için röntgen çekilir.


İmplant Tedavisinin Yararları


Estetik bir görünüm; gıdaların rahatça çiğnenip yenilmesi; hatanın kendine olan güveninin yerine gelmesi ve sosyal hayatında bunu rahatça göstermesi; gıdalar kolaylıkla tüketilebilindiği için sağlıklı bir beslenme hayatı sağlar.





İmplant Ne Tür Durumlarda Yarar Sağlar


İmplant tedavisinde hastalar alt çenedeki bütün dişlerini kaybetmeleri durumunda olan hastalar tam (total) protez kullanırlar. Bu durumlarda şikayetçi oldukları konu protezleri hareketli olduğundan çiğnemede zorluk çekerler. Zamanla proteze destek olan kemik dokusunun erimesi problemi artırmaktadır. Bu durumda implant devreye girer ve bu tür şikayetler ve emiğin erimesi problemi de ortadan kalkar.

Bu problem üst çenedeki bütün dişleri kaybedenlerde de yaşanabilir. Bunun sonucunda da implant tedavisi uygulanır. Hastanın protezinin damağı kapatan biçimi olması nedeniyle tat almasında azalma ve midesinde bulanma meydana gelir.

Yine bazı sorunlardan biri de alt ve üst çenedeki bazı dişlerin kaybedildiği durumlarda dişlerine tutturulan kancaların görüntüsünün görünüm kaygısından kaynaklanır. Ayrıca köprü tedavisi için de sağlam olan dişlerin kesilmesi gerekir ve bu da ciddi bir durumdur. Bunun sonucunda da implant tedavisi ile bu problemler çözümlenebilir.

Hastaların tek dişinde sorun var ise, protez takılması gereken diş için en az iki komşu dişten vazgeçilmesi gerekir. İmplant ile bu problem de çözülmüş olur. İmplant düzgün görünümün yanı sıra uzun süreli rahat kullanım için de önemli bir tedavi biçimidir.


İmplant Tedavisinde Ne Tür Risklerle Karşılaşırız


İmplant tedavisinde görülen risk, tüm ağız için ve ağız dışı tedavilerinde görülen riskler kadardır. Bunun dışında bir risk görülmez. Risk, iltihaplanma olduğunda ya da implant işleminin ardından gerektiği şekilde temizlenmediğinde enfeksiyon kapmasıyla gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra iyileşme sürecinde içilen sigara da enfeksiyon riskini artıran sebeplerdendir. Böyle bir durumda risklerin yaşanmaması için hastaların düzenli olarak haftalık ve aylık kontrollerine gitmeleri gerekir.


İmplantın Maliyeti Yüksek Mi


İmplantın maliyeti yüksektir. Çünkü, gelişen teknoloji ile tüm malzemelerin kaliteli ve dışarıdan getirilmiş olması maliyetin yükseltmektedir. Ülkemizin de ekonomik durumuna bağlı olarak döviz kurlarındaki iniş çıkışlar maliyette farklılıklara sebep oluyor. Hastalar öz dişlerini kaybetmemek ve rahat kullanımı için yüksek maliyete rağmen implantı tercih edebiliyorlar. Bu durumda ağız ve diş sağlığında uygulanan bu tedavi sağlık açısından önemli bir yatırım olmuş oluyor. Yapılan bazı anketlerde implant sonucunda memnun kalındığı, gerekirse tekrar bu tedavinin tekrar yaptırılabilineceği çıkan netice olmuştur.


Yer Darlığının(Çapraşıklığın)Nedeni

- Genetik veya gelişimsel olarak çenenin küçük, dişlerin eninin ise büyük olması dolayısıyla dişlerin çeneye sığamamaları.
- Vaktinden önce süt dişlerinin çekilmesiyle, geri kalan dişlerin birbirlerine yanaşmaları ve böylece alttan çıkacak daimi dişe yeterli yer kalmaması nedeniyle daimi dişin çapraşık bir şekilde çıkması veya hiç çıkamaması.
- 20. yaş dişlerinin arkadan diğer dişleri sıkıştırması.


Dişsel Bozuklukların Türleri



 - Yer darlığı nedeniyle dişlerin çapraşık olması
 - Yer fazlalığı nedeniyle dişlerin aralık olması
 - Parmak emme veya dilin normalden büyük olması nedeniyle üst ve alt ön dişler arasında mesafe olması
 - Dişlerin normal pozisyonunda olmaması (eğrilme veya dönmeleri)


Çenesel Uyumsuzlukların Nedeni


- Alt çenenin (üst çeneye göre) daha geride olması
- Alt çenenin (üst çeneye göre) daha ileride olması
- Ailesel (genetik)
- Gelişimsel bozukluklar

Ortodonti


Ortodontik Problemler(Uyumsuzluklar)


Ortodontik problemler (uyumsuzluklar) iki türlüdür;
- Çenesel uyumsuzluk veya bozukluklar
 - Dişsel uyumsuzluklar (çapraşıklık, yer darlığı vs…)


Apikal Rezeksiyon İşlemleri


Apikal rezeksiyon işlemi dişlerin kök ucundaki iltihabı cerrahi yoluyla temizlenmesidir. Hala iyileşmeyen kanal tedavilerinde ya da bu tedavi sırasında kök ucunda kalan kırılmış aletlerin çıkarılması için kullanılan bir uygulamadır. Kanal tedavisinde iltihaplanma gibi durumlarda, eğer tedavi süresinin uzatılması gerekiyorsa apikal rezeksiyon işlemi sorunun giderilmesi için çözüm olabilmektedir.

Diş


24 Ağustos 2012 Cuma

20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilmeli


Yirmi yaş dişleri aşağıda sıralanan durumlarda çekilmesi gerekir;

- Yirmi yaş dişleri ağzın gerisinde çıktıkları için temizliği zor olan dişlerdir ve çürümeleri kaçınılmazdır. Bu durumda da bu dişlerin geride olması çürük tedavisini zorlaştırır. Aynı zamanda diğer dişlerden farklı bir köke sahip olduğu için kanal tedavisi de uygulanamamaktadır.

- Düzgün pozisyonda çıkamadıkları için etrafında bulunan gıda artıklarının birikmesiyle ve yanındaki büyük azı dişine yaptığı etkilerle ve basınçla diğer dişlerde de çürüğe neden olur. Genelde böyle zarar verme özelliğine sahip olan yirmi yaş dişlerinin çekilmesi uygun olacaktır.

- Yirmi yaş dişleri düzgün konumda çıkamadıkları için diğer dişlere baskı yapar; bu da ağrıya neden olmaktadır.

- Yirmi yaş dişleri, sık rastlanan bir durum olmasa da düzgün konumda çıkamadıkları için yanak ısırma ve mukozada yaralanmaları beraberinde getirebilir. Bu durumda da çekilmesi mümkün olmaktadır.

- Yirmi yaş dişleri, düzgün konumda çıkamadıkları oluştukları sırada diğer dişlere uyguladıkları baskıyla hareketlenmelerine ve çapraşık hale gelmelerine neden olurlar.

- Yirmi yaş dişleri, yüzeye çıkamayıp dişeti altında gömülü kaldıklarında diş eti üstünde biriken bakteriler iltihaplanmaya neden olabilir. Bu da ağrıya, ağız kokusuna, ateşe, yüzde ve o bölgede şişliğe davetiye çıkarır.

- Yirmi yaş dişleri çıkmaya çalıştığı bölgede tam olarak ya da kısmen gömülü kaldıklarında kist oluşmasına da yol açabilir. Bu durum hekimin çektiği panoramik röntgenle ortaya çıkar.



20 Yaş Dişi Ne Zaman Oluşur


Yirmi yaş dişleri, genelde 15- 20 yaşlarında oluşmaya başlar; çenede yer bulamadığında diş eti altında ya da çene kemiği içinde kalır. Bazı durumlarda da yerini bulamadığında öndeki dişi itip baskı yapar ve çapraşıklığa neden olur. Ağzın çok gerisinde oluşmaları çok çabuk çürümesine ve apse sorununa yol açar.


Çene Cerrahisi Nedir


Hekimlerin, hastaların ağız, diş ve çeneleriyle ilgili olarak oluşan hastalıklarının, yaralanmalarının ve şekil bozukluklarının tanı ve tedavisi ile uzmanlaştıkları cerrahi dala, Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi denir.


Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nedir


Diş eti hastalığının erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem diş etinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, diş etinin tekrar dişe adaptasyonu veya diş etinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir. Diş eti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diş taşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diştaşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu oluşturmaktır.

Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diş taşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Fakat unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlı olamaz.

Diş Eti Hastalığı Nasıl Önlenir


Periodontal hastalığın önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Dişleri sağlıklı bir durumda sürdürmek için, günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir. Günlük ağız bakımı işlemleri diş taşı oluşumunu en az düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi mevcut diş plağı ve/veya diştaşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.


Noksan Olan Her Dişte İmplant Tedavisi Mi Uygulanır


Noksan olan her diş için implant tedavisi uygulanmasına gerek yoktur. Tedavinin uygulanacağı yere bağlı olarak 2 implant iki veya dört dişin görevini üstlenebilir.


İmplant Üzerine Yerleştirilen Protez Çeşitleri Nelerdir


Protezler hastanın hassasiyetine göre farklılık gösterebilir. İmplant üzerine iyice yapıştırılan ya da vidalanan protezlere sabit diş protezi denir. Bu türdeki protez hastaya doğal diş rahatlığı verir. Temizlemek için rahatlıkla çıkarıp takılabilecek protezlere de hareketli protezler denir. Bu iki çeşit protez için de diş hekiminden yararları ve faydaları hakkında bilgi alınabilinir.







İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer


İmplant hastanın genel sağlık durumu ve çenedeki kemik yapısının vaziyetine göre tedavi sürecinde değişiklik yaşanabilir. İyi durumdaki vakalarda implant uygulamaları 15 dakikada gerçekleşir. Aynı zamanda implant sayısı da bu tedavi süresini etkileyen önemli unsurdur. Genelde uygulama sonrasında ikinci ayda implantın üzerine dişler yerleştirilerek tedavi tamamlanır.

İmplant Sonrası Hemen Protez Uygulanır Mı


İmplant günümüzde diş hekimleri arasında oldukça gündemde olan, tartışılan konu olan bu durum henüz gerçekleşmemiştir. İlk 3-6 ay süresince implantların kemik ile kaynaşması (osteointegration) beklenmektedir. Çünkü bu süreçte implantın yükünün en az seviyeye inmesi gerekir. Bu süreçte diş noksanlığı yaşanmaması adına hekim tarafından geçici diş yapılacaktır.




İmplant Fiyatları


İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.






23 Ağustos 2012 Perşembe

Diş Eti Hastalığının Nedeni Nedir


Diş eti hastalığının en önemli nedeni “bakteriyel diş plağı” adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diş ipliği kullanımı ile diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel gereksinimdir. Eğer plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa diş taşı veya tartar olarak bilinen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı ürünler dişetinde irritasyona neden olur. Bu ürünler nedeni ile diş etini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar, diş eti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir


Diş eti hastalığının pek çok bulgusu vardır; 
- Diş fırçalama sırasında kanayan diş etleri kırmızı, şiş ve hassas diş etleri. 
- Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması) 
- Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi 
- Bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma. 
- Sürekli kötü ağız kokusu. 
Bununla beraber, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.

Periodontal Hastalık Nedir


Periodontal hastalıklar diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Yapılan araştırmalarda görülmüşki erişkinlerde diş kayıplarının %70′inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Diş eti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir. Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde diş etleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek diş eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte alveol kemiğinde de hasar oluşur. Diş-diş eti arasında “periodontal cep” oluşur. Periodontal cep varlığı infeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.

Hastalıklı Diş Eti


Periodontal dokular, dişlerin üzerini kaplayan ve “mikrobiyal dental plak” adı verilen birikinti nedeniyle iltihaplanır. Mikrobiyal dental plak ağızda bulunan bakterilerden, epitel ve diğer hücre döküntülerinden, çeşitli tükürük proteinlerden ve gıda artıklarından oluşan kompleks bir yapıdır. Plağın dişlerin üzerini kaplaması fizyolojik bir süreç olup, önüne geçilmesi mümkün değildir. İlk bir kaç saat zararsız olan plak belli bir kalınlığa ulaşınca, içindeki bakteriler iltihaba neden olan toksik maddeler sentezlemeye başlarlar.

Periodontal hastalıkların çoğunluğu kronik iltihabi hastalıklardır ve çok ileri aşamalara gelmeden, ağrı gibi farkedilebilir belirtiler vermezler. Bu bağlamda periodontal hastalıklar, çok uzun yıllar boyunca ağızda mevcut olup kayda değer bir belirti vermeksizin ilerleyebilirler ve diş kaybına neden olurlar. Diş eti kanaması, periodontal hastalıkların her aşamasında görülen hemen hemen tek belirtidir. Unutmamalıyız ki kadınlarda görülen menstruasyon kanaması haricinde vucutta görülen her kanama bir yıkım belirtisidir. Diş etlerinin kanaması da bir yıkım belirtisidir, tedavi edilmelidir .

İltihabın erken dönemlerinde yukarıda sözü edilen dokulardan sadece diş etinin sağlığı bozulur. Bu aşamada hastalık “gingivitis” adını alır. İltihap diş eti düzeyinden diğer periodontal dokulara geçince, periodontal ligament ve alveol kemiği de etkilenir. Dişin etrafını saran alveol kemiği erimeye başlar. Bu şekliyle hastalık “periodontitis” adını alır. Halk arasında “piyore” diye de bilinen hastalık periodontitistir. Periodontitis dişlerin etrafında abseler oluşmasına, dişlerin sallanmasına ve kaybına neden olur.