29 Haziran 2012 Cuma

Ortodonti Tedavi Yöntemleri

SABİT ORTODONTİK APAREYLER; Diş üzerine yapıştırılan braketler ile yapılan tedavi şeklidir.
HAREKETLİ ORTODONTİK APAREYLER; Basit tedaviler hareketli apareylerle(temizlemek için çıkarılabilen plak) yapılabilir. Dişe hafif baskı yapmasını sağlayan narin telleri ve yayları vardır.
ÇENE ORTOPEDİSİ; Çenelerin yüze veya birbirine göre bozulan ilişkilerini özel araçlarla düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Çoğu zaman ortopedik tedavi (çenelerin uyumu sağlanır) ve ortodontik tedavi (dişlerin kapanış uyumu sağlanır) birlikte yürütülür.
ORTOGNATİK CERRAHİ; Ortodonti veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan yada kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Çenelerin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğu hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen üstün teknoloji ve cerrahi teknikler ile bu bozuklukların düzeltilmesi uzman cerrahlar tarafından sağlanabilmektedir.
INVISALIGN; Braketler olmadan, şeffaf plakların kullanımıyla dişlerin düzeltimini sağlayan bir tedavidir. Bu yaklaşımda 2-4 hafta arasında değişen, yaklaşık olarak toplam 10-12 adet şeffaf plak kullanımı söz konusudur. Bu plakaların gözle görülmesi ve fark edilmesi zordur. Bu yaklaşım özellikle erişkin hastalar için idealdir. Şeffaf plaklar istenildiğinde çıkartılabilip temizlenebilir. İnvisalign tekniğinin uygulanabilmesi için çok şiddetli bir iskeletsel problemin ve çapraşıklığın olmaması gerekir.
LİNGUAL BRAKETLEME; Braketlerin dişlerin ön yüzeyi yerine, arka yüzeyine yapıştırılması suretiyle onların tamamen görünmez olmasını sağlayan bir tekniktir. Büyümeyi tamamlamış tüm gençlerde ve özellikle de erişkin hastalarda uygun bir tedavidir. Çocuklarda diş sürmeleri devam etmesi dolayısıyla braketleri yapıştırmak sorun olacağından tercih edilmez.

Ortodonti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder