8 Mart 2013 Cuma

Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Diş Çekiminde Başarıyı Etkileyen Faktörler


» Hekimin deneyim, uzmanlık, bilgi ve becerisi çok önemlidir.
» Üst 20 yaş dişleri sinüs boşluğuna, alt 20 yaş dişleri sinir kanalına çok yakındır. Hatta vakaları  30%'unda bu dişlerin kökleri sinüs boşluğu ya da sinir kanalı içerisindedir. Cerrahi çekim sırasında kişinin sinüs boşluğuna ya da sinir kanalına zarar verilirse ciddi komplikasyonlar oluşur. (Sinüs iltihaplanması, sinüs delinmesi, sinir kanalı zedelenmesi, sinir kanalı zedelenmesine bağlı geçmeyen uyuşukluk gibi ciddi komplikasyonlar).
» Gömük 20 yaş diş çekiminde mümkün olan en minimal cerrahi yöntemler tercih edilmelidir. Aksi halde çekim sonrası çok ağrılı bir süreç yaşanabilir. Şiddetli ağrı ile beraber ciddi şişlik, çene kilitlenmesi, çekim bölgesinde kronik enfeksiyon, çekim bölgesinin iyileşememesi gibi bir çok sorun oluşabilir.
» Çekim sırasında kontrolsüz güç uygulanırsa 20 yaş dişinin önündeki diş ciddi hasar alabilir.  Hasar gören dişte  kanal tedavisini zorunlu kılabilir.
» 20 yaş diş çekim sırasında yeni atravmatik yöntemler tercih edilirse cerrahi aşındırma işlemleri çene kemiğinden ziyade çekilecek diş üzerinde yapılırsa sonuç daha başarılı olur.
» Operasyon esnasında soğutma amaçlı kullanılan su, steril serum fizyolojik yada distile su olmalıdır ki operasyon sahası steril kalabilsin ve bir takım enfeksiyonların  önüne geçilebilsin
» Çekim sonrasında hasta  6-8 saat süreyle soğuk kompres uygularsa oluşabilecek şişlik kısmen engellenmiş olur.
» Hastanın ilaçlarını düzenli kullanması ve hekimin tasfiyelerine uyması başarıyı etkileyen faktörlerden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder