19 Eylül 2012 Çarşamba

Kalp Sağlığı İçin Sağlıklı Ağız ve Dişler


Yapılan birçok çalışma, diş eti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur. Diş eti iltihabı,diş kaybı ve diğer ağız ve diş hastalıklarının, koroner arter rahatsızlıkları, karotid arter de incelme ve diğer tip kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluştururlar. 3 ayrı çalışmanın, diş eti hastalığı ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkide vardıkları sonuç aşağıdaki gibidir;

* Hastaların kalp rahatsızlıkları, kaybettikleri diş oranında artar.
* Periodontal hastalıkların tedavi edilmesiyle ateroskleroz ve damar sertliğinde geri dönüşler gözlenmiştir.
* Diş eti hastalıkları nedeniyle bakterilere maruz kalan insanlarda, kalp-damar hastalığı görülme riskinde artış gözlenmiştir.

Bu çalışmaların birçoğu retrospektif çalışmalardır, yani araştırmacılar, genel sağlık araştırmalarından elde ettikleri verileri analiz ederek, kalp hastalıkları ile ağız diş sağlığı arasındaki ilişkiyi ortaya koymuşlardır. Diş eti hastalığı, kalp hastalığına mı sebep olur? Yoksa diş eti hastalığı ve buna bağlı diş kayıpları, insanların dişsizlik nedeniyle beslenme alışkanlıklarını mı değiştiriyor, daha yumuşak, yağ ve kolesterolden zengin besinlerle beslendiği için mi bunlara sebep oluyor. Buradan alınacak tek ders,vücutta etkilenen bir sistemin diğerini de etkilediğidir. Ağız ve diş sağlığını koruyarak, kalbi korumanın 5 yolu;

1) Florlu diş macunlarıyla dişlerinizi her gün iki kez fırçalayın. Her 3-4 ayda bir, diş fırçanızı yenileyin.
2) Diş aralarınızı her gün 1 kez diş ipi ile temizleyerek sağlıklı dişetlerine sahip olabilirsiniz. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş eti iltihabının önüne geçebilirsiniz.
3) Yılda iki kez diş hekimine giderek genel ağız muayenesi ve diş taşı temizliğini ihmal etmeyin. Hekim, sizin fırçayla temizleyemediğiniz diş taşlarını temizleyerek sizi dişe ti hastalıklarından korur.
4) Sigarayı bırakın, sigarayı bırakmak sizi kalp damar hastalıkları, diş eti problemleri ve ağız kanserlerinden korur.
5) Akut eklem romatizması geçiren hastalar, yapay kalp kapakçığı taşıyan hastalar veya kalbinden operasyon geçirmiş hastalar, riskli hasta grupları olduğundan ağızda yapılacak işlemler öncesi hastanın antibiyotik koruması altında olması lazımdır. Hekiminizin size verdiği ilaçları düzenli kullanın, kendinizi iyi hissediyorsunuz diye ilaç kullanımını bırakmayın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder