İmplant yani diş eksiklerinin ortadan kaldırılması için kullanılan yönteme implant tedavileri denmektedir. Aynı zamanda doğal dişlere kavuşmada çözüm olmasıyla birlikte hiç diş olmayan vakalarda da kullanılabiliyor. Doğal görünüme sahip olan dişlerinizde köprü ve protez tedavilerine nazaran konuşma ve çiğneme işlevini yerine getirir. Dişlerimiz sadece çiğneme görevini üstlenen organımız değil, konuşma ve görünüm açısından da önemli olan organımızdır. İmplantlar, eksik olan dişlerin estetiğini ve görevini yeniden sağlamak amacıyla uygun malzemeden yapılarak çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir.
1809 yılından beri güvenli bir implant oluşturmak için yapılan çalışmalar oldukça geliştirildi. Günümüzde 28 yıllık implantların yanı sıra yeni implant markaları da yer almaktadır. İmplant tedavisi uygulanacak olan hastaların, öngörülen bölgede çene kemiğinin implant vidalarını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekir.
Çünkü implant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan titanyum parçalardan oluşur. İmplant tedavisi için uygulanacak bölgede implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, gerek tek diş gerekse birden fazla diş eksikliği için her vakada implant kullanılabilir. İmplant tedavisinin başarılı olmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri, var olan kemiğin kalitesiyle eşdeğerdir. Aynı zamanda implant tedavisinden önce ve implant ağızda olduğu sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekir. İmplantlar, hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece uygulanabilir. Belirli bir yaş limiti yoktur; fakat kemik gelişimi tamamlanmamış genç hastalarda implant tedavisi uygulanmayabilir.
İmplant uygulaması sırasında herhangi bir acı hissi oluşmadığı gibi; operasyon sırasında da lokal anestezi yeterlidir. Genellikle operasyon sonrasında implantın yerleştirildiği akşam normal diş çekimi ağrısı gibi duyulabilecek ağrı hissedilir ve bu ağrı da basit ağrı kesicilerle dindirilebilir. İmplant tedavilerinde hiç diş olmayan ağızlarda, sabit veya hareketli protez de kullanılır. Her hasta için implant sayısı değişebileceği gibi, kemik tozu membran gibi kemik yapısını destekleyecek maddeler gerekebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder