Ağız muhafazası, yumuşak plastik bir alet olup dişler üzerine geçirilir. Doğru olarak tasarlanmış bir ağız muhafazası takıldığında dudaklar, dil, çene ve dişler korunur. Bir numaralı spor travması ağız ve yüz yaralanmalardır ve diş ile ilgili hasarlar sadece ağrılı ve masraflı değil, aynı zamanda kalıcıdır da. Neyse ki pek çok ağız yaralanmaları, ağız muhafazası olarak da bilinen atletik ağız koruması takılarak engellenebilir.
Ağız muhafazası, yumuşak plastik bir alet olup dişler üzerine geçirilir. Doğru olarak tasarlanmış bir ağız muhafazası takıldığında dudaklar, dil, çene ve dişler korunur.
Pek çok kişi boks, hokey gibi yakın temasın olduğu sporlarda ağız muhafazasının takılmasının şart olduğunu bilir. Ancak pek çok kişinin farkına varmadığı şey, ağız hasarlarının çok büyük bir kısmının 7 ile 14 yaş arası çocukların, her yerde yapılabilen futbol, kaykay, tekerlekli paten veya bisiklet binme gibi aktivitelerde oluştuğudur. Ağız muhafazaları düşme ya da bir başkasına ya da bir alete baş çarpma riskinin olduğu her türlü aktivitede takılmalıdır. Yüz ve ağız hasarlarını önlemek için ağız muhafazası takılması gereken ve aralarında beysbol, futbol, basketbol, dövüş sanatları, kayma, voleybol ve jimnastiğin de olduğu 35 aktivite ve spor dalı belirlenmiştir.
En sık rastlanan ağız yaralanmaları kırılan ya da kaybedilen dişlerdir ancak ağzın ya da çenenin altındaki hasarlar da şunlara neden olabilir;
* Çene çatlamaları,
* Beyin sarsıntısı ve beyin kanaması,
* Baş ve boyun hasarları,
* Çene eklemi problemleri,
* Çene kaymaları.
Bir ağız muhafazasının seçimi;
Üç tür ağız muhafazası mevcuttur;
* Hazır alınan ağız muhafazaları,
* Kaynat-ve-ısır türü ağız muhafazaları,
* Özel yapılmış ağız muhafazaları.
Hazır ağız muhafazaları, satın alındıkları şekilde kullanılırlar. Tam oturması için geliştirme ya da düzenleme yapabilecek bir değişiklik yapılamaz ve bu nedenle, hiç denecek kadar az koruma sağlarlar. Ayrıca bunlar sağlam durmaz ve rahatsızdır, nefes alma ve konuşmayı da engellerler ve sonuçta spor çantası içinde kalırlar ve kullanılmazlar.
Kaynat-ve-ısır türü ağız muhafazaları daha iyidir çünkü satın alındıktan sonra ağıza oturmaları için sıcak suda kaynatılıp ısırılarak soğutulur ve dişlere uygun hale getirilirler. Ancak bu tür de, en iyi uyum sağlamadığı için konuşma ve nefes almayı engeller. Dahası bunlar kalın olmadıklarından yeterli korumayı sağlamaz ve bir süre sonra da kırılgan olduklarından, sıkça değiştirilmeleri gerekir.
Özel yapılmış ağız muhafazaları bunların en iyisidir. İyi bir çift spor ayakkabısı fiyatına alınacak bu özel yapılmış ağız muhafazaları şunları sağlar;
* Kritik alanlarda yeterli kalınlık; azami koruma sağlanır,
* Olabilecek en iyi oturma ve yerinde durma,
* Daha yüksek dayanıklılık; daha az değiştirme gereksinimi.
Özel yapılan ağız muhafazaları profesyonel bir diş teknikeri tarafından, esnek, kokusuz ve tatsız bir madde kullanılarak size özel üretilir. Size özel bir ağız muhafazasının üretilmesi için ilk seansta diş hekiminiz diş ölçülerinizi alır. Bu ölçülerden dişlerinizin modeli oluşturulur. Ağız muhafazası bu modele göre, ağzınıza en iyi oturacak şekilde yapılır. Takip eden seansta ağız muhafazanız ağzınızda denenir ve en iyi koruma ve rahatlık için ayarları yapılır.
Bir ağız muhafazası kullanmak her durumda kullanmamaktan iyidir ancak size özel yapılmış bir ağız muhafazası çok daha konforludur ve bu yüzden severek kullanırsınız bir köşeye atıp sonra da unutmazsınız. Ayrıca, kişinin dişlerine tam olarak uyum sağladığından, yaralanmalardan koruma açısından çok daha etkilidirler. Özel yapılmış bir ağız muhafazası, standart ağız muhafazalarından biraz daha pahalıdır ancak ağızdaki mükemmel uyumu, rahatlığı ve mükemmel kalitesi, bu farkı ödemeye değer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder