Hastalar iyi bir gülüş elde edebilmek için ortodontistlere başvurmaktadırlar. “İyi bir gülüş” kişinin yüz simetrisini düzelttiği gibi genel görünüşünün iyileştirilmesinde de etkilidir. Hastalar düzgün dişlere ve iyi bir gülüşe sahip olmak istemelerine rağmen çoğu zaman sonuca ulaşmalarını sağlayacak olan telleri, estetik kaygılarından dolayı taktırmak istemezler. Estetik kaygıları yüksek olan hasta grupları için geleneksel braketlere en iyi alternatif lingual braketlerdir. Böylece hastalar başkaları tarafından fark edilmeyecek olan bir sistem sayesinde, dış görünüşlerinden hiç ödün vermeden başarılı sonuçlar elde edebilirler.
Kelime anlamı olarak “Lingual” dişlerin dil tarafı anlamına gelmektedir. Lingual ortodonti de adından da anlaşılacağı üzere, dişlere kuvvet uygulayan tellerin bağlandığı braketlerin dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği tekniktir. 1970’li yılların sonlarında kullanılmaya başlanan bu tedavi yöntemi yıllar içinde gelişerek günümüzde yüksek teknolojinin de etkisiyle hemen hemen eksiksiz hale gelmiştir. Eskiden sınırlı vakalarda kullanılabilen bu sistem, artık çoğu vakada kullanılabilmektedir.
Dişlerin ön yüzlerine yerleştirilen labial braketler estetik materyallerle üretilmiş olsalar bile başkaları tarafından farkedilebilir. Bu nedenle hastaların büyük bir kısmı sabit apareyler ile ortodonti tedaviden kaçınırlar. Lingual braketler ise tamamen görünmezdirler. Bu nedenle görüntüsünden dolayı tel taktırmaktan kaçınan herkes tarafından tercih edilirler.
Lingual ortodonti günümüzde labial ortodonti ile aynı potansiyele sahiptir. Lingual ortodonti, konvansiyonal ve kişiye özel teknikler olmak üzere iki sistem olarak uygulanmaktadır. Konvansiyonal sistem minimum hasta konforu, hekim için ekstra çaba gerektirmesi ve bitim aşamasındaki zorlukları nedeniyle dezavantajlıdır. Bu nedenle günümüzde kişiye özel üretilen sistemler geliştirilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder