26 Şubat 2013 Salı

Evde Diş Beyazlatmanın Süresi


5 gün ile 2 hafta arası değişmektedir.


Tek Diş Beyazlatma


» Renkleşmiş kanal tedavili diş veya dişlerin eski dolgularını açıp, o dişin/dişlerin içine beyazlatma maddesinin yerleştirilmesi ve üstününün geçici bir dolgu ile kapatılması,
» Uygulama sonrası hastaya 3-5 gün sonrasına tekrar randevu verilmesi ve dişteki beyazlama durumunun gözlenmesi,
» İlk uygulama sonrası dişteki beyazlama yeterli görünmezse dişin içindeki beyazlatma  maddesinin çıkarılıp yenisinin  uygulanması (Bu işlem maksimum 4 seans olacak şekilde yeterli beyazlığa ulaşıncaya kadar tekrar edilir.)
» Yeterli beyazlığa ulaşıldığında  dişin  kalıcı dolgusunun yapılması ve tedavi tamamlanması.




Klinikte Yapılan Beyazlatma


» Diş yüzeyindeki lekelerin bir fırça aracılığı ile uzaklaştırılması,
» Beyazlatma maddesini uygulamadan önce diş etlerini bu maddeden koruyacak diş eti koruyucusunun, dişlerin bitim yerlerinden başlanarak muntazam ve düzgün bir şekilde diş etlerine uygulanması,
» Beyazlatılacak dişlerin üzerine beyazlatma maddesi uygulanarak işlemin gerçekleştirilmesi.

Beyazlatma işleminin sonucu hemen aynı seansın sonunda gözlenir ve dişleri korumak için diş yüzeylerini birkaç saatliğine koruyacak ince flor jeli uygulanır.


Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching)


» Diş beyazlatma işlemine başlamadan, klinikte diş hekimi tarafından tartar temizliği (detartraj) ve mekanik leke temizliğinin yapılması,
» Aynı seansta ağızdan ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plaklarının hazırlanması,
» Beyazlatma jellerinin kişiye özel hazırlanmış beyazlatma plaklarının içine sürülerek ağıza yerleştirmesi ve günde 4-8 saat boyunca uygulaması.



Diş Beyazlatmanın Uygulama Alanları


Dişlerin genel formundan memnun olup renk tonundan memnun olunmadığı durumlarda başvurulur. Çok ileri derecedeki renklenmelerde örneğin antibiyotik kullanımına bağlı ileri derecedeki renklenmelerde sonuç alınamayabilir.


Lazerle Diş Beyazlatma

Sanıldığının aksine, lazer ışık kaynağı ile tek başına diş beyazlatmak diye bir şey yoktur. Bazı diş beyazlatma kimyasalları çeşitli dalga boyundaki ışık kaynağından o ışığı aldıklarında aktiflenecek şekilde imal edilirler. Bunların bir kısmı ultraviyole (UV) ışık kaynağındaki ışığın dalga boyuyla aktiflenir, bir kısmı led kaynaklı bir ışığın dalga boyu ile aktiflenir, bir kısmı da laser ışık kaynağından gelen uygun dalga boyundaki ışıkla aktiflenir.




Tek Diş Beyazlatma

Kişinin ağzında kanal tedavisi gördüğü için renkleşmiş ve diğer dişlere oranla bariz renk faklılığı oluşmuş dişlere uygulanır.

Diş Beyazlatma ve Kombine Yöntem

Ev tipi ve klinik yöntemlerinin birlikte kullanılmasıdır. Araştırmalar göstermiştir ki, bir çok kişide iki sistemin birlikte ve etkin uygulanması ile ancak istenilen beyazlık tonu elde edilebilmekte ve beyazlık süresi uzatılabilmektedir.






Ev Tipi Diş Beyazlatma

Diş hekiminin direktifleri doğrultusunda kişinin evde kendi başına uygulayabileceği yöntemdir.







Diş Beyazlatma Yöntemleri

- Ev tipi beyazlatma,
- Klinikte yapılan beyazlatma,
- Kombine yöntem,
- Lazerle beyazlatma.






25 Şubat 2013 Pazartesi

Diş Beyazlatma, Bleaching, Diş Ağartma Nedir ?

Dişleri aşındırmadan, başka yapay bir madde ile kaplamadan,  dişlerin yüzeyine sürülen beyazlatma maddeleri aracılığı ile dişlerin yapısında oluşan sararmaların, koyulukların, lekelenmelerin  giderilmesi ve sonuç olarak dişlerin renginin beyazlatılması işlemidir.

Gülüş Estetiği Tedavi Yöntemleri

»Estetik doğal görünümlü adeziv dolgu sistemler,
»Ağız veriş çene cerrahisi,
»Ortodonti (diş teli tedavisi),
»Estetik kaplamaları.

Hekim tarafından yapılacak muayene sonrasında ihtiyaç olan tedaviler belirleyip hasta için en optimum plan yapılmaktadır.


Gülüş Estetiği

Kişinin gülüş anındaki genel yüz şekli, dudak-yanak-dişler ve diş etlerinin birbirleri ile olan ilişki ve oranlarında ideal görünümü yakalamaya yönelik kişiye özel yaptığımız bir kayıt ve tasarımdır. Bu tasarımda amacımız, estetik görüntüyü bozan durumu tespit edip, kişinin beklentileri doğrultusunda çeşitli estetik diş hekimliği uygulamaları ile istediğimiz güzel ve estetik bir gülüşü oluşturmaktır.

Güzel/estetik bir gülüş için öncelikle yüz biçiminizle, dudak yapınız ve şeklinizle uyumlu diş etlerine ve dişlere sahip olmanız gerekir. Gülüş dizaynı, size kişisel özellikleriniz ve isteklerinizle doğallık ve fonksiyonu birleştirerek yüzününüze en uygun ideal gülümsemeyi oluşturmak için vardır.


Estetik Diş Tedavisinde Hedef

- Estetik ve doğal görünümlü dişler,
- İstenilen renk ve boyutta sağlıklı diş etleri,
- Diş  ve diş eti oran uyumu ve estetiği,
- Güzel bir gülümseme yani gülüş estetiğidir.








Estetik Diş Tedavisi

Kişinin yüz ölçüleri ve hatları ile tamamen uyumlu olarak dişlerin, diş etlerinin, ağız dudak ve çevresinin doğal, simetrik, canlı, orantılı bir görünümünü elde edebilmek için gerekli tedavi yöntemlerinin bir arada uygulanmasıdır.








Inley ve Onley Dolgularda Başarı

»Tedavinin başında hastanın beklentisi detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.
»Ölçünün detaylı bir şekilde alınması ve hasas bir teknisyen çalışması gereklidir.
»Tedavinin uzun süreli başarısı için ağız hijyenine özen gösterilmeli ve en az yılda bir kez rutin diş hekimi kontrolüne gelinmelidir.



Inley ve Onley Dolgularda Garanti

»Dolgu malzemeleri ve tedavi kaynaklı tüm sorunlarda 7 yıl yeni dolgu ve/veya tedavi garantisi verilmektedir.
»Hasta kaynaklı ağız hijyen sorunlarından, kaza ve darbelerden kaynaklanan problemler garanti kapsamı dışındadır.

Porselen Inley ve Onley Dolgularda Teknoloji

Inley ve onleyler ölçü alınmadan ağız içi tarayıcılarla üç boyutlu görüntüsü çıkarılıp  bilgisayar ortamına taşınarak da yapılabilir. Bunun için klinikte cad-cam dediğimiz tarayıcı sistemin kurulu olması gerekir. Cad-cam sistemlerle aynı gün dahi tedavi bitirilebilir.








Porselen Inley ve Onley Dolguların Dezavantajları

» Bu sistemin en büyük dezavantajı, kompozit estetik dolgulara oranla  maliyetli olmalarıdır, porselen inley onley dolguların hastaya çıkardığı maliyet kompozit estetik dolguların ortalama 3-4 katıdır.
» Tüm kompozit restorasyonlar tek seansta basit bir şekilde bitirilmelerine karşılık, porselen inley onley dolgular için genelde böyle bir şeyden söz etmek mümkün değildir, (bazı modern kliniklere kurulan cad-cam sistemli cihazlarla tek seansta sonuç almak mümkün olmakla beraber) genelde laboratuar işlemleri ve buna bağlı olarak, en az iki-üç seans şarttır.
» Porselen inley-onley dolgular, estetik kompozit dolgulara oranla çok daha hassas bir çalışmayı gerektirir. Yeterli hassas çalışma yapılamamışsa ve her bakımdan birebir uyum sağlanmamışsa sonuç genelde başarısızdır.

Porselen Inley ve Onley Dolguların Avantajları

» Kompozit dolgulara göre daha dayanıklıdır, kenar sızıntızı yok denecek kadar azdır.
» Inley onley dolgular sayesinde dişin kalan sağlam dokularının aşındırılarak kaplama yapılmasını engellenmiş olur.
» Hem estetik hem de çok uzun yıllar boyunca dayanıklılığını sürdürebilecek bir restorasyon sistemidir.
» Porselen dolguların çiğneme yüzeyi ve arayüz yüzeyleri mükemmel cilalıdır, bakteri tutulumuna ve leke oluşmasına kolay kolay müsaade etmez.
» Porselen dolgular labaratuar ortamında hazırlandığı için dişin eksik konturlarını ve komşu dişlerele olan kontakt noktalarını anatomik açıdan mükemmele yakın taklit ederler, bu bakımdan diş aralarına besin artıklarının birikimi ve bunun yarattığı sıkıntılar kesinlikle söz konusu değildir.
» Porselen dolguların çiğneme yüzeyleri dişin anatomik çiğneme hattını birebir taklit edecek şekilde hazırlandığı için, çiğneme ve ögütme fonksiyonları bakımından kompozit dolgulara oranla çok üstündürler
» Diş ile birebir ve stressiz ilişki kurdukları için porselen dolgular, dişin zayıf kısımlarında oluşabilecek çatlama ve kırılmaları engeller.

23 Şubat 2013 Cumartesi

Porselen Inley Onley Dolgular ve Süresi

İlk seansın ardından 1 ila 3 gün sonrasında gerçekleşecek ikinci seansta tedavi tamamlanır. Dişin hazırlanmasında, ölçü alınmasında veya laboratuvar aşamasında herhangi bir sorun çıkarsa yeniden ölçü almak gerekir ve 3. bir seansa ihtiyaç duyulur.




Porselen Inley Onley Dolgularda İkinci Seans

»Laboratuvar koşullarında hazırlanan ve dişin eksik dokusunu anatomik olarak taklit eden porselen onley-inley parçanın ağızda prova edilmesi.
»Porselen dolgu parçası diş ile birebir uyumlu olması gerekir. Eğer sorun yoksa aynı seansta porselen parça  adeziv sistemle dişe yapıştırılır/dişle bütünleştirilir.
»Tedavinin sonuçlandırılması.




Porselen Inley Onley Dolgularda İlk Seans

»Dişin, kuru çürük alanlar dahil tüm çürüklerden temizlenmesi,
»İçbükey/”undercut”lı bölgelerin yani ölçü alımını ve de porselen parçanın yapımını engelleyecek hatları kısıtlayan bölgelerin, uygun dolgu maddeleri ile desteklenip düzenlenmesi,
»Porselen dolgu yapılacak dişin hassas ölçüsünün alınması ve laboratuvara gönderilmesi,
»Porselen dolgu yapılacak dişin geçici ve uygun bir dolgu maddesi ile kapatılması.






Porselen Inley Onley Dolguların Uygulama Alanları

»Aşırı madde kaybı olan bir veya birkaç yüzeyi kırılmış olan azı dişlerinde,
»Her iki tarafında da geniş ara yüz çürüğü problemi olan azı dişlerinde,
»Kanal tedavisinden dolayı kırılganlığı artmış ve diş dokusunun fazlasıyla  inceldiği azı dişlerinde,
»Genel olarak  inley-onley dolgular arka dişlere uygulanır.









Kompozit Inley Onley Dolgular

Günümüzde arka dişler için doğrudan klinikte yapılan kompozit dolgular oldukça geliştirildiği için inley onley kompozit dolguların normal kompozitlere göre pek bir üstünlüğü kalmamıştır. Bu bakımdan çok tercih edilmez olmuşlardır.

Porselen Inley Onley Dolgular

Tıpkı estetik porselen kaplamalar gibi, dişin eksik kısmının her bakımdan anatomik olarak tamamlanıp, dişe porselenle dolgu yapma işlemidir.








Inley Onley Dolgular

- Porselen inley onley dolgular,
- Kompozit inley onley dolgular.

Porselen Laminalar ve Garanti

» Protez malzemeleri ve tedavi kaynaklı tüm sorunlarda 7 yıl yeni protez yapım garantisi verilmektedir.
» Hasta kaynaklı ağız hijyen sorunlardan, kaza ve darbelerden kaynaklanan problemler garanti kapsamı dışındadır.








Porselen Laminalar ve Başarı

» Tedavinin başında hastanın beklentisi detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.
» Ölçünün detaylı bir şekilde alınması ve hasas bir teknisyen çalışması gereklidir.
» Tedavinin uzun süreli başarısı için ağız hijyenine özen gösterilmelidir.
» En az yılda bir kez rutin diş hekimi kontrolüne gelinmelidir.






Porselen Laminaların Dezavantajları

» Tedavi maliyeti görece yüksektir.
» Çok hassas çalışma gerektirir.
» Yapıştırana kadar çok kırılgandır.






22 Şubat 2013 Cuma

Porselen Laminaların Avantajları

» Dişte çok az aşındırma yapmak yeterlidir.
» Işık geçirgenliği çok iyidir bu sebeple en iyi estetiği sunar.
» Alt yapısı olmadığı için hazırlanması kısa sürer.
» Alerjik değildir.
» Diş eti seviyesinde gri renkleşme oluşturmaz.
» Yapıştırma işleminden sonra oldukça dayanıklıdır.









Porselen Laminalar ve Süresi

Alt yapısı olmadığı için diğer kaplamalara oranlara süre kısadır. 3 üyeye kadar lamina uygulamaları için ortalama 3 seans ve 5-6 günlük süreye ihtiyaç vardır.

Üye sayısı arttıkça dişin hazırlanması suresi artar, örneğin 3 üye için dişin hazırlanması 1 seans sürerken, 10 üye için bu süre 3 seansa çıkacak, diğer aşamalar aynı kalacağı için toplam tedavi seans sayısı 2 seans artmış olacaktır. Toplam tedavi seans sayısı 5, gün sayısı 9-10 civarına çıkar. Protez yapılacak dişlerde kanal tedavisi ve kapsamlı diş eti tedavisi gerektiği durumunda süre artabilir.

Yurtdışından gelen hastalarımız önceliklendirilerek kaliteden ödün vermemek kaydıyla en optimum planlama yapılmakta ve haftanın 7 günü hizmet verilebilmektedir. Seans ve sürelerin net olarak belirlenebilmesi için medikal bilgilerinizi bize iletmeniz gerekmektedir.

Porselen Lamina Uygulaması

» Panoromik ve periapikal röntgenlerin çekilerek tedavi planının yapılması,
» Gerekli durumlarda dolgu, kanal tedavisi ve diş eti tedavisinin yapılması,
» Dişler aşındırılmaya başlamadan önce alınan ölçü üzerinde son halinin nasıl olacağının belirlenmesi,
» Dişlerin sadece dış yüzeyinden 0,3-0,7 mm aşındırılması,
» Geçici laminaların hazırlanması.



Porselen Laminaların Uygulama Alanları

»Sadece ön grup dişlerde,
»Dişler arasındaki aralıkların kapatılmasında, renkleşmiş ve aşınmış dişlerin tedavisinde,
»Ufak çapraşıkların düzeltilmesinde ortodonti tedavi alternatifi olarak.






Porselen Lamina Kaplama Nedir ?

Dişin sadece dış yüzeyine yapıştırılan çok ince  tabaka halindeki porselendir.

Zirkonyum ve Garanti

» Protez malzemeleri ve tedavi kaynaklı tüm sorunlarda 7 yıl yeni protez yapım garantisi verilmektedir.
» Hasta kaynaklı ağız hijyen sorunlarından, kaza ve darbelerden kaynaklanan problemler garanti kapsamı dışındadır.