30 Eylül 2012 Pazar

Porselen Laminalar


Dişlerin ön yüzlerine yapışan porselen yapraklardır. Yapılabilecek en konservatif (koruyucu) tedavilerden biridir. Bu, veneerlerin yapılabilmesi için dişten kaldırılan dokunun çok az olmasından kaynaklanır. Ortalama 0,3-0,7 mm diş dokusu uzaklaştırmak yeterlidir. Daha sonra laminalar istenen renk ve formda hazırlanır ve yapıştırılır. Çok ince olmaları ve metal içermemeleri sebebi ile estetik olarak çok başarılıdır.

Laminalar minimum preperasyon gerektirmeleri, sigara, çay, kahve gibi ajanlarla boyanmamaları ve ışık geçirme özellikleri ile doğal dişten ayırt edilemezler. Bu yüzden günümüzde uygulanan en ideal estetik tedavi metodlarından biri olarak kabul edilebilirler.

İnsanların gülümsediği anda ilk dikkat çeken organlar yüz bölgesi ve bu bölümü süsleyen dişlerimizdir. Bu anlamda sosyal toplumda yeni tanışmalarda ve toplantılarda ve özellikle kendine saygısı, güveni olan kişilerde ağız diş sağlığı bakımı diş estetiği çok öne çıkan çarpıcı bir unsurdur.

Gülümseme ile birlikte bütünlük teşkil eden estetik dişler kişinin kariyer, öz güven ve ağız sağlığı ile birlikte çevresindeki kişilere saygısını ifade etmekle birlikte çevredende saygı ve hayranlık kazanırlar.


Çocuk Diş Hekimliği ve Fırça Seçimi


Diş fırçasının yumuşak kıllarının uçları yuvarlatılmış, fırça başının bebeğin ağzı içinde döndürülebilir ölçüde küçük olması gerekir. Oynaması için ikinci bir fırça edinebilirsiniz. Her ikisini de sık sık yenileyin. Dişlerin yeterince temizlenip temizlenmediğini diş hekiminize kontrol ettirin.


İmplant İle Doğal Dişler


Bir diş implantı, doğal dişlerde kökün davrandığı gibi davranan küçük dayanıklı titanyum bir posttur. İmplant üst ya da alt çene kemiğinize yerleştirilir. İmplant etrafındaki kemik büyüdükten sonra, tıpkı diş köklerin doğal dişleri yerlerinde tuttuğu gibi implantlar da kron, köprü veya over-denture (diş üstü) protezleri tutarlar. İmplantlar çok dayanıklıdır ve ömür boyunca dayanabilirler. Doğal dişler gibi aynı bakımı gerektirirler; bunlar fırçalama, ip kullanımı ve diş hekimi kontrolleridir.

Diş kaybının, yeme üzerinde ısırmayla ilgili düzensizliklere yol açan negatif etkisi vardır. Estetik açıdan, diş kaybının gülmeye veya konuşmaya sıkılan kişiler üzerinde psikolojik etkisi olabilir. Diş kaybıyla ilgili problemlerin doğasına aldırmadan, diş impantlarıyla basit çareler önerebilirler. İmplant diş hekimliği bilimsel ve teknolojik ilerlemelerle büyük oranda kar sağlamıştır. Hastalığa ya da hasara bağlı tüm dişlerin veya tek bir dişin kaybı, implantlarla tamamlanabilir. Malzeme olarak titanyum metal, kemik ve oral dokularla uyumundan dolayı kullanılmaktadır.


İmplant Kimlere Uygulanabilir


İmplantlar herkes için uygun olmayabilir. İyi bir genel sağlık durumunuz, sağlıklı diş etleriniz ve implantları desteklemek için çenenizdeki kemiğin yeterli olması gerekmektedir. Tedaviniz yapılana kadar diş hekiminizi veya uzmanınızı birkaç defa görmeye gönüllü olmalısınız ve implantlarınıza iyi bakmalısınız. Ek olarak, implantlar yenilenen diğer çeşit dişlerden daha pahalıdır.

Diş impantları için bir aday olup olmadığınızı belirlemek için, implantoloji hakkında deneyimli bir diş hekiminin tavsiyesini aramak önemlidir. Dental implant prosedürü, cerrahidir.Bu yüzden, özellikle bu konunun cerrahisinde deneyimli diş hekiminin tavsiyesini aramak önemlidir. Hasta ayrıca 60 farklı implant çeşidinin olduğunun farkında olmalıdır ve eğer onarım için farklı bir dişhekimine giderse,o diş hekiminin kullanımı olmayabilir veya önceki diş hekiminin kullandığı implantlarla sınırlı deneyimi olabilir.

İmplant prosedürü, eksik dişlerin yerine konması için gerçekleştirilir. İmplantlar, ergenlikten sonra kemiğin büyümesi tamamlandığında herhangi bir zamanda gerçekleştirilebilir.

Aktif diyabet, kanser veya periodontal hastalık gibi bazı tıbbi durumlar, implant gerçekleştirilmeden önce tedavi gerektirebilir.

İmplant adayı olup olmadığınızı değerlendirmek için kemik yoğunluğunu ve miktarını belirlemenin gerekliliği kaydedilmelidir. Bazı durumlarda, eğer periodontal hastalığa bağlı kemik kaybı varsa implantlar tavsiye edilmeyebilir ve kemiğin yeniden oluşumu veya greftlemeye aday değilsinizdir. Bazı durumlarda, bir sentetik kemik, sığır kemiği veya kendi kemiğinizden türetilen kemik grefti implant için gereken desteği sağlamaktadır. Sigara ve immonusupresif kullanan kişilerde yüksek implant başarısızlık oranının meydana geldiğini kaydetmek önemlidir.

İmplantlar kemiğe bağlandığından dolayı, implantlara bağlanan suni dişler doğal dişlere çok daha benzer ve doğal dişler gibi davranır. Fakat implantlar doğal dişler kadar güçlü değildirler. İmplantlarınızı çok dikkatlice fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Nazik olun, fakat implantınızın her bölgesini fırçaladığınızdan emin olun. Ucunda uzunca kılları olan diş fırçası implantlarınızın arkasını fırçalamanıza yardım edebilir. Günde en azından bir kere çok dikkatlice diş ipi kullanmalısınız. İmplantın diş etiyle birleştiği yerde (diş eti çizgisi) ipi nazik kullanmalısınız.


Ortodonti


Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesidir. Bu uzmanlık alanı kapanış bozukluklukları (malocclusion) olan insanlara çözümler sunar. Ortodonti tedavi genelde braket gibi düzeltici aletler kullanımını içerir.





Ortodonti Nedir


Ortodonti çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Ortodontistler (ortodonti uzmanı) çene kemiğinizin ve dişlerinizin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanımsağlandığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunulur. Çapraşıklıkların giderilmesi ile bu bölgelerin daha kolay ve etkili temizlenmesi sağlanır, böylece çürük ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca dişlerin ve çenelerin birbiriyle kapanışları düzeleceği için daha sağlıklı çiğneme fonksiyonu kazanılmış olur. Çocuğunuz yaklaşık olarak 7 yaşına gelince, bir ortodonti uzmanı tarafından böyle bir tedaviye ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir. 


Protez Diş ve Yumuşak Astar Maddesi Nedir


Yumuşak astar maddesi kemik ve yumuşak dokuların olumsuz faktörlerini telafi etmek ve destek dokulara gelen basıncı azaltmak için tam protezlerde kullanılır. İleri derecede aşınmış alt çene kemiği olduğunda, çift taraflı kemik çıkıntısı varlığında, damak ortasında sert kemik çıkıntısı durumunda, bıçak gibi keskin çene kemiği olan hastalarda kullanılabilir. Yumuşak astar maddeleri, aşırı basınçları emerek altındaki dokuları olası zararlardan korur. Yumuşak astarlı bir protezi temizlemek için, ılık suda çalkalamak veya akan suyun altında başlangıçta pamukla silmek sonraları ise yumuşak bir fırçayla fırçalamak gerekir. Yumuşak astarlı protezleri temizleyici solüsyonların içine koyabilirsiniz ancak günde en fazla yarım saat süresince. Protezin kurumasına fırsat verilmemeli, ağızda olmadığı durumlarda temiz bir suyun içinde bekletilmelidir.


Hareketli Bölümlü Protezler Nedir


Hareketli bölümlü protezler, metal bir iskeletle birbirine bağlı eksik dişlerinizin yerini dolduran dişler ve bunların bağlı olduğu diş eti rengindeki kaideden oluşan protezlerdir. Hareketli bölümlü protezler doğal dişlerinize kroşe adı verilen kancaya benzeyen metal yapılarla veya hassas bağlantı denilen aygıtlarla bağlıdır. Hassas bağlantılar genellikle kroşelerden daha estetiktir ve neredeyse hiç görülmezler. Doğal dişlerinize yapılacak kronlar hareketli bölümlü protezinizin daha iyi uymasına yardımcı olur. Hassas bağlantılı protezler genellikle metal kroşeli protezlere nazaran daha pahalıdırlar. 


Çocuk Diş Hekimliği ve Diş Fırçalamaktan Oyu Üretin


Banyo yaparken sizi taklit edeceği bir oyun uydurun. Oyundan sonra dişlerini gerektiği gibi fırçalamayı unutmayın.


Çene Cerrahisi ve Tüm Çabalara Rağmen Yirmi Yaş Diş Çekimi


- Tedavi edilemeyecek veya restorasyon yapılamayacak büyüklükte diş çürüklerinde, 
- İleri periodontal (diş eti) rahatsızlıklarında, 
- Diş köklerinde tedavi edilemeyen enfeksiyon ve apselerde, 
- Ortodonti tedavi amacıyla, 
- Malpoze (aşırı önde veya arkada bulunarak diş sırasında yer almayan) dişlerin, 
- Onarılamayacak kadar kırılmış diş ve diş köklerinin, 
- Gömülü dişlerin çekimleri yapılmaktadır.  


Çene Cerrahisi ve Apikal Rezeksiyon Operasyonunun Yapıldığı Durumlar


- Diş kökünün yapısal veya şekilsel bozukluğu nedeniyle kanal tedavisinin tam yapılamaması, 
- Diş üzerinde çıkarılamayan bir restorasyonun varlığı nedeniyle kanal tedavisi yapılamaması, 
- Kanal tedavisi sırasında alet kırıldıysa, kırılan aletin mutlaka çıkarılması gerekiyorsa, aleti çıkarmak amacıyla, 
- Yapılmış kanal tedavisine rağmen hastanın ağrısının devam ettiği durumlarda, 
- Diş kökünde kist oluşan vakalarda, 
- Diş kökünün kemik içerisindeki 1/3 uç kısmının kırılması durumlarında.



Çene Cerrahisi Yirmi Yaş Diş Çekimi ve Ortodonti Nedenler


Tamamlanmış bir diş arkında yer olmaması durumunda sürmekte olan yirmi yaş dişleri ark formunu bozacaksa çekilmeleri gerekir. Dişlerin kök uçlarında gelişen enfeksiyonların giderilmesi için, iltihaplı kök ucu ve iltihabın yayıldığı çevre dokuların temizlenmesi için kanal tedavisi yapılamayan durumlarda uygulanan bir operasyondur.





Çocuk Diş Hekimliği ve Çocuğunuzun Diş Bakımı


Çocuğunuzun diş bakımına başlamak için geç kalmamalısınız. Bir iki dişi çıktığında ıslak bir mendille dişlerini ve diş etlerini her gece silmelisiniz. Bebekler için hazırlanan diş fırçalarını 12. ayda kullanmaya başlayabilirsiniz. Kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce dişlerini fırçalayın. Banyo zamanlarında, diş fırçasıyla kendi dişlerini fırçalamaya yavaş yavaş başlayabilir. Bu süt dişlerine iyi bakmanız, sonradan çıkacak kalıcı dişlerin sağlıklı yerleşmesine ve çocuğunuzda yaşam boyu sürecek diş fırçalama alışkanlığının oluşmasını sağlayacaktır. Yaşı ne olursa olsun, çocuğunuz dişlerini fırçalamayı ne denli oyun olarak görürse bu işte başarısı da o ölçüde yüksek olacaktır. Dişçilik oyunu oynamanız, kendi dişlerinizi onunla birlikteyken fırçalamanız bu konuda yararlı yaklaşımlar olacaktır.


Çocuk Diş

Çocuğunuzu gerçekten tedavi olması gerekmeden önce diş hekimlerine alıştırmanız çok yerinde bir yaklaşım olacaktır. Onu diş hekimine daha süt dişleri tamamlanmadan da götürebilirsiniz. Korkmuş gibi davranırsa onu kucağınıza alıp hasta koltuğuna oturun ve çevredeki gereçlerin ne işe yaradığını göstererek alışmasını sağlayın.

Ağız Kanserinin Tedavisi


Çoğunlukla kanserli dokuların tamamının cerrahi operasyonla temizlenmesi yoluna gidilir, bunun yanında radyoterapi ve kemoterapi yahut bu yöntemlerim kombine kullanımı ile tedavi edilir. Bazı ağız kanserlerinde PDT (Foto Dinamik Terapi) yani ışınla tedavi edilir. Bu metot da kanser hücrelerine lazer ışını verilir ve ışığa duyarlı ilaçlar kullanılır. Ağız kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi  ve iyileşmesi mümkündür.


29 Eylül 2012 Cumartesi

İmplant Yapılmasına Engel Olan Sağlık Sorunları


İmplant cerrahisinde engel veya özel uygulama yapılması gereken hastaların başında diyabetik hastalar vardır. Devamlı kontrol altında olan diyabetik bir hastaya implant yapılmasında engel yoktur. Fakat diyabetik kontrolleri yetersiz olan bireylerde iyileşme geç ve güç olacağı için implant uygulamaları konusunda mutlaka diş hekimi ile hastanın metabolizma uzmanının birlikte çalışması gerekmektedir.  Aşırı sigara kullanan hastalarda implant tedavisinin başarı oranı içmeyenlere göre belirgin bir şekilde düşmektedir.

Kemik metabolizmasını etkileyen ilaç kullanan bireylerde implant uygulamalarında bir takım değişiklikler yapılması ve bu bireylerin doktorlarıyla konsültasyon yapıldıktan sonra implant tedavisi için yola çıkılması gerekmektedir.

İmplant uygulamaya engel olabilecek sağlık sorunlarının başında kanama problemleri olan hastalar, özellikle ileri derecede kalp hastalıkları olan bireyler gelmektedir. Bu bireylerde her hangi bir cerrahi işlem uygulanması uygun olmayacağı için implant tedavisine uygun değildir.


Tek Dişini Kaybetmiş Hastalar İçin İmplant

Bu hastalar eksik tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişini kestirerek küprü yaptırmak zorunda olan hastalardır. 

Alt Ya Da Üst Çenede Dişlerinin Bir Kısmını Kaybetmiş Hastalara İmplant

Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan hareketli bir protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu olarak sayılabilir. İmplant protezler her iki durumu da ortadan kaldırır.


Dişlerinin Hepsini Kaybetmiş ve Tam Protez Taşıyan Hastalara İmplant


Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrı ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu tip hastalarda implant tedavisi yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.






Diş Üstü Protez Nedir


Az sayıda kalmış doğal dişlerin veya implantların üzerine yapılan hareketli protezlere overdenture adı verilir. Overdenture yapılabilmesi için doğal dişlerin proteze destek ve stabilite sağlayacak şekilde hazırlanması gerekir. Overdenture'ın avantajları, hastanın diş köklerini ağızda tutarak protezlerin tutuculuğu ve stabilitesini arttırır, kökler çekilmediği için kemik kaybı olmaz, diş köklerinin etrafındaki algılayıcılar kaybolmadığından hasta psikolojik bakımdan kendisini dişsiz olarak görmediği için daha iyi hisseder.


İmmediat (Geçici) Protezler İle Kalıcı Protezler Arasındaki Fark Nedir


Protez dişler, ne zaman yapıldıklarına ve ne zaman ağza takıldıklarına göre geleneksel veya immediat olarak adlandırılırlar. İmmediat protezler dişler çekildikten hemen sonra takılan protezlerdir. Bunu için dişler çekilmeden önce hekim ölçü alır ve bu ölçü dişler çekilince olacak değişikliklere göre önceden protez hazırlanır. İmmediat protezlerin en büyük avantajı hastanın hiç dişsiz kalmamasıdır. Ancak çekim sonrası destek dokuların iyileşme sürecinde büzülmesi bu protezlerin zaman zaman astarlanarak altındaki doku ile uyumunun yeniden sağlanmasını gerektirir. Dokuların tam olarak iyileşmesi 6-8 hafta sürer ve ardından kalıcı protezler yapılır.


Çocuk Diş Hekimliği ve Diş Fırçalama


12 aylık olduktan sonra çocuğunuzun dişlerini, ıslak diş fırçasına bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu sıkarak fırçalamaya başlayın. Bu işi size bırakmak istediği sürece onun dişlerini siz fırçalayın. İki yaşına geldiğinde dişlerini artık kendisi fırçalamak isteyebilir. Dişlerini kendisi fırçalarken de yanında bulunun, doğru fırçalayıp fırçalamadığını kontrol edin. Aynanın önünde, arkasına geçip elinden tutarak dişlerin nasıl doğru fırçalanacağını ona öğretin. Ağzını çalkalayıp lavaboya tükürmesi yaptığı işin en eğlenceli kısmı olacaktır. 


Periodontal Hastalıklardan Korunma


+ Günde 2 kez düzenli fırçalama,
+ Günde 1 kez diş ipi kullanımı,
+ Kötü yapılmış kron, köprü ve protezleri ağızdan uzaklaştırmak,
+ Kötü yapılmış ve diş etini irrite eden dolguların sökülüp yenilenmesi,
+ Diş arası fırçası ve köprü altı temizleyiciler ile protezlerin bakımının yapılması,
+ 6 aylık periodlarla hekimin ziyaret edilmesi,
Genetik faktörler yok ise yukarıdaki maddelere uyarak diş eti rahatsızlıklarından koruna bilirsiniz.



Çene Cerrahisi Yirmi Yaş Diş Çekimi ve Kist Oluşumu


Gömük bir dişin sebep olduğu kistik lezyon vakaları gözlenmiştir. Kistik lezyonlar kemik yıkımına, çene kemiğinde kendiliğinden oluşan kırıklara ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir ve çene kemiğine kendiliğinden kırıklara sebep olabilir.


Ağız Kanserinin Görüldüğü Yerler


Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre iki kat fazladır. En çok dudak, dil,diş eti, ağız tabanında görülür. Nadir olarak ta yanak içi veya damak bölgesinde karşımıza çıkarlar.


27 Eylül 2012 Perşembe

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Ne Avantajlar Sunar


- Dişlerinin hepsini kaybetmiş ve tam protez taşıyan hastalar,
- Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar,
- Tek dişini kaybetmiş hastalar için implant.








İmplant Tedavisi Fiyatları Pahalı Mıdır


Evet implant pahalı bir tedavidir. Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implantüretimi için çok yüksek teknolojiye gereksinim duyulması tedavinin fiyatını belirlemektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle döviz kurlarında gözlenen artışlar da tedavinin maliyetini olumsuz etkilemektedir. İmplant yerleştirme işleminin karmaşıklığı ve uzunluğu, hastanın diş sağlığı ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir, sonuç büyük bir yatırım olabilir.


Eksik Her Diş İçin Bir İmplant Gerekir Mi


Hayır. Genelde 2 implant yerleştirildiğinde 3 veya daha fazla diş yerine hizmet verebilir. Çok sayıda dişin özellikle çenenin arka bölgesinde eksik olduğu durumlarda sabit protez yapılabilmesi için implant diş sayısının da arttırılması gerekir. İmplant yapılan bölgede kemiğin erimesi durduğundan bazen implant sayısı kemik erimesini durdurmak içinde arttırılmaktadır.





İmplantlar Üstüne Yapılacak Protezler Nasıldır


İmplant üzerine sabit porselen kaplamalar yapılabildiği gibi hasta tarafından çıkartılabilecek hareketli protezlerde diş hekimi tarafından planlanabilir. Sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.


Protez Diş ve Kontrolü


Protezlerin destek olan dokulara zarar vermemesi için başlangıçta daha sık sonra ise daha seyrek olarak kontrollerin yapılması gerekir. Kontrollerde protezlerin destek dokuları tahriş edip etmediğine bakılır ve etmiş ise aşındırılarak düzeltilir. Ayrıca dişlerin karşılıklı ilişkileri de kontrol edilerek düzeltilir. İlk kontrol protezin tesliminden bir gün sonra yapılmalıdır. Sonraki kontroller iki gün veya bir hafta sonra yapılır. Hastanın şikayetleri giderildikten sonra altı ayda bir rutin kontrole çağırılır.


Protez Diş ve Teslimi

Dişli provası hekim ve hasta tarafından onaylanan protezler laboratuarda bitirildikten sonra hastaya teslim edilir. Bu safhada protezlerin altındaki destek dokularla ilişkileri ve dişlerin kapanış sırasındaki karşılıklı ilişkileri kontrol edilerek sorunlar var ise giderilerek teslim edilmektedir.



Çocuk Diş Hekimliği ve Diş Hekimine Alışmak


Çocuğunuzu gerçekten tedavi olması gerekmeden önce diş hekimlerine alıştırmanız çok yerinde bir yaklaşım olacaktır. Onu diş hekimine daha süt dişleri tamamlanmadan da götürebilirsiniz. Korkmuş gibi davranırsa onu kucağınıza alıp hasta koltuğuna oturun ve çevredeki gereçlerin ne işe yaradığını göstererek alışmasını sağlayın. Çocuğu iki buçuk-üç yaşından başlayarak altı ayda bir kontrole götürmelisiniz. Diş bakımında ona nasıl yardımcı olabileceğinizi diş hekimi size anlatacaktır. Dişlerinin çok sağlıklı olduğunu düşünseniz bile çocuğu kontrollere götürün. Çürük dişi varsa bunun erkenden saptanması çok önemlidir.



Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları ve Periodontitis Tedavisi

Amaç, yumuşak ve sert dokularda meydana gelmiş hasarları düzeltmek, cebi elimine etmek ve tekrar hastanın rahatça fırçalayarak temizleyebileceği seviyeye getirmektir. Bu amaçla diş eti cebi sığlaştırma operasyonu ve alveol kemikte düzeltme yapılır.

Çene Cerrahisi Yirmi Yaş Diş Çekimi ve Protezle İlgili Sebepler


Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir. 

Ağız Kanserinin Belirtileri


* Ağız içi, dil ve dudaklarda çabuk kanayan, iyileşmeyen yaralar,
* Ağızın bir bölgesinde uyuşukluk,
* Çiğneme ve yutkunma zorluğu,
* Yanak bölgesinde dil ile hissedilen şişlik veya doku kalınlaşması,
* Ağızda acı veya kaynağı belirsiz ağrı,
* Ağız, dil ve diş etlerinde kırmızı’eritroplaki’ veya beyaz ‘lökoplaki’ lezyonlar,
* Protezin yerine uymaması,
* Ses değişikliği.


26 Eylül 2012 Çarşamba

İmplantların Temizliği Önemli Midir


Evet. İmplantlarında dişler gibi fırçalanarak temizlenmesi en az kendi dişleriniz kadar önemlidir. Unutmamanız gereken şey, ağız bakımının düzenli yapılmasıdır.







İmplantın Toplam Tedavi Süresi Ne Kadardır


İlk muayeneden, işiniz bitinceye kadar genelde 5-6 ayrı randevuya gelmeniz gerekecektir. Eğer implantların üzerine hemen protez yapılabilecek durum varsa en az 2 randevu yeterlidir. Bu randevuların süresi, yapılacak işin özelliklerine göre farklı uzunluklarda olacaktır. Kısaca sert ve orta sert kemik yapısı varsa tedavi 1-2 haftada bitebilirken, zayıf kemik yapısı varsa tedavi 2-5 ay kadar sürebilmektedir.






İmplantlar Yerleştirildikten Hemen Sonra Protezlerim Takılabilir Mi


Bu sorunun cevabı bazen evet, bazen de hayırdır. İmplantların yerleştirildiği kemiğin kalitesi ve implantın yerine bağlıdır. Ancak doktorunuz bazen size uygun bir geçici protez yaparak çiğneme ve estetiği hemen sağlayabilir.






Zirkonyum Diş Nasıl Hazırlanır


Dişlerin hazırlanması klasik metal destekli porselenlerle aynıdır ancak farklılık laboratuvar işlemlerinde başlar. Zirkonyumlar bilgisayar teknolojisine sahip cihazlarla yapılabilir. Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularda taranır. Zirkonyum levhalardan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir. Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları (CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir. Zirkonyum geliştirilen bu teknolojiler ile tek diş kron restorasyonlarında, 3-6 üye köprülerde, implant üstü kron–köprü çalışmalarında başarı ile kullanılmaktadır. Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.


Zirkonyum Kron ve Köprüler


Zirkonyum kron ve köprülerde alt yapı olarak metal yerine beyaz renkte bir materyal olan zirkonyum kullanılır.1200 mpa kadar kırılma direnciyle oldukça kuvvetli bir malzemedir ve arka bölgelerde köprü yapımında kullanılabilir. Alt yapılar CAD-CAM makinelarda zirkonyum bloklardan, kazıyıcı uçlar tarafından oyularak elde edilir, bu altyapının üzerine porselen işlenerek, estetik açıdan güzel, dayanıklı kron ve köprüler elde edilir.


Protez Diş ve Dişli Prova

Hazırlanan mum şablonların bulundukları yerlere hastaya uygun olarak seçilen yapay dişler dizilerek hasta ağzında denenerek provası yapılır. Bu safhada estetik, konuşma ve dişlerin üzerinden bastırılınca protezlerin yerinden oynayıp oynamadığı kontrol edilir.






Protez Diş ve Dikey Boyut Tespiti

İkinci ölçülerden elde edilen modeller üzerine hazırlanan mum şablonlar, hastanın kaybolan dişlerinin ve diğer dokularının olması gerektiği şekilde hastanın kaybolan estetik, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını doğru olarak iade edebilecek şekilde düzenlenir. Mum şablonlar, yapay dişler nereye gelecekse orada olacak şekilde hazırlanır. Bu safhada hastaların görüşü de alınarak kesici dişlerin dizilmesi ve ağızda denenmesi sonraki safhayı kolaylaştırmak açısından oldukça önemlidir.





Çocuk Diş Hekimliği ve Florürün Fazlası Ne Yapar


Dişleri fırçalarken çocuğunuzun, diş macununun birazını yutması sorun yaratacak bir şey değildir, sizi kaygılandırmasın. Ne var ki tadını kaygılanılacak ölçüde çok severse tüpten yemeye kalkışabilir. Bunu yapmasına izin vermeyin. Florün fazlası zarar verecektir.


Çocuk Diş Hekimliği ve Florür


Çocuğunuzun dişlerini, mine katmanını sertleştiren bir madde olan florürle koruyabilirsiniz. Florürlü diş macunuyla günde iki kez çocuğunuzun dişlerini çürümelerden korur.


Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları ve Gingivitis Tedavisi


Erken dönemde teşhisle plak ve diş taşı temizliği ile hastanın düzenli fırçalaması ve diş ipi kullanımı ile sorun halledilebilir.

 Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları

Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları ve Periodontitis

Diş etinde başlayan kronik iltihap artık alvepl kemik ve periodontal ligamentleri sarmıştır. Hem yumuşak dokuda hem sert dokuda doku yıkımı başlamıştır. Kemik erimesine bağlı olarak diş eti oluğu derinleşir ve patolojik diş eti cebi meydana gelir. Ağızda kötü koku ve diş eti kanaması görülür ayrıca diş eti çekilmesine bağlı olarak dişte soğuk-sıcak hassasiyeti gelişir.