30 Temmuz 2012 Pazartesi

Ortodonti ve Aktif Aşama

Bu aşamada dişlerin uygun sıraya dizilmesi ve kapanışın düzeltilmesi için braket ve diğer apareyler kullanılır.

Ortodonti

Adeziv Sistem(Bonding)Nedir


Bonding uygulaması estetik diş hekimliğinin faydalandığı koruyucu yöntemlerden biridir. Bonding adı üzerinde bir malzemeyi dişe yapıştırmaktır. Eğer kişinin dişlerinde küçük aralıklar varsa ufak tefek şekil bozuklukları varsa dişleri hiç kesmeden bonding malzemesi ile dişlerin üzerine ekleyerek yapabiliriz. Hekim adeta bir heykeltraş gibi hastanın ağzında çalışarak dişlere yeniden şekil verebiliyor peki bondingin en büyük avantajı ne, hiç bir kesme yapmıosunuz en çok sık görülen durumlardan biri şu dişlerin arasının aralık görünmesi dişlerinin arasında aralık olan bireyler dişlerini kestirmeden kaplama yaptırmadan bonding uygulaması ile buaralığı yarım saat gibi kısa bir sürede kapatabilir. Ayrıca dişleri gereğinden kısa olan bireyler yaşlı gözüküyor veya konuştuğunda güldüğünde görünmüyorsa bu kişiler yine bonding uygulaması ile dişleri biraz daha uzatılarak daha dinamik daha görsel güzel bir uygulama elde edilir veya dediğim gibi ufak tefek çarpışıklık durumunda bonding uygulaması yapılabilir durum dahada büyüdüğünde lamineler ve porselen kromlar uygulamasına geçilir. Dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavelerdir. Bu amaçla kullanılan malzemeler (mikrofil ajanlar), doğal dişin dış yüzeyine tutturularak şekil ve renk bozuklukları kolayca giderilebilir. Bonding, günümüzde en çok ve en son uygulanan koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biridir. Çoğu durumda, en az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilir. Bu sistem uygulanırken ağrı hissedilmez; Pek çok durumda, dişi uyuşturmaya bile gerek duymadan bu işlem uygulanabilir. Doğal görünür; Kozmetik diş hekimliğinde yetkin bir diş hekimi tarafından yapıldığında doğal görünür.

Bonding

Ortodontinin Aşamaları

- Aktif Aşama
- Retansiyon Aşaması

Ortodonti

Ortodonti Braketler ve Retainer


Herkesin değişik bir kapanış tipi olduğundan değişik çeşitlerde tedaviler mevcuttur. Braketler en yaygın olarak kullanılanlardır. Uzun süreli ve hafif bir basınç ile dişlerin hareketini sağlarlar.

Ortodonti

1 Yaş Diş Hekimi Muayenesine Hazırlık


Bir yaş muayenesi, çocuğunuzun ağız sağlığıyla ve çocuğunuzun özgün ihtiyaçlarının en iyi nasıl karşılanacağıyla ilgili öğrenebileceklerinizin tümüdür. Sorularınızın cevaplarını alabildiğiniz ve güvenle kendinizi rahat hissettiğiniz diş hekimi kliniği ile ilişki oluşturmak içindir. Çocuğunuzun 1 yaş diş muayenesine hazırlığın en iyi yolu ne bilmek istediğinizi, ne aradığınızı ve ne ummanız gerektiğini değerlendirmektir.

Sizi endişelendiren herhangi bir konuyla ilgili soru sormaya hazırlıklı olun;

• Çocuğa ve ebeveyne karşı sıcakkanlı
• Genç/küçük çocukların ağız sağlığı, gelişimiyle ilgili bilgi sahibi
• Size karşı duyarlı/cevap veren
• Çocuğunuz ağzına bakılırken gereksiz telaş yaptığında bile çocuğunuza karşı anlayışlı ve içten
• Çocuğunuzun özel ihtiyaçlarına odaklı
• Çocuğunuzun ağız ve diş bakımı hakkındaki tavsiye verebilecek ve bu bakımı nasıl yapmanız gerektiğini gösteren Bir diş hekimi kliniği çocuğunuz ve sizin için en iyisi seçim olacaktır.
Sizin ve çocuğunuz için doğru olan klinik,
• Kaza ya da dişleriniz ile ilgili acil bir durumda kliniğe nasıl ulaşacağınızı size söyleyen
• Düzenli takip bakımı için özel tavsiyelerde bulunan
• Çocuğunuzun oral gelişiminde takip edecek gelişmeyi size söyleyen
• Çocuğunuzun oral sağlığını koruyan ve geliştiren özelliklere sahip olmalıdır.

Diş hekimi, oral kontrol sırasında ve diş fırçalamayı gösterirken çocuğunuzun gereksiz telaşını duymaya hazırlıklıdır. Ama bazı zamanlarda, çocuklarının/bebeklerinin sessiz ve pasif olmaları ve muayenenin gerektirdiği dikkat ve orijinallikten hoşlanmaları anne babaları şaşırtır.

Mümkünse, çocuğunuzla ilgilenme konusunda sorumluluğu paylaşan bir yetişkinle birlikte muayeneye geliniz. Diş hekimiyle rahat ve serbest bir şekilde konuşmak ve çocuğunuz üzerine odaklanmak istiyorsanız, başka bir çocuğu ilk muayenede getirmemeniz en iyisidir.

Diş hekimi kliniğine, çocuğunuz için kendisini güvenli ve rahat bir yer olarak hissetmesine yardımcı olacak sevdiği bir oyuncağı, battaniyesi ya da aşina olduğu herhangi bir objeyi yanınızda getirmeniz faydalı olacaktır.
Çocuğunuzda, genelde bebeklerin dişlerinde görülen lekeler varsa diş hekimi çocuğunuzun dişlerini temizleyebilir. Özellikle çocuğunuzda çürük oluşma riski yüksekse, diş hekimi topikal/yerel fluorid uygulayabilir.


Klinikten ayrılmadan önce, çocuğunuzun gelişimi, sorumluluklarınız ve diş hekimi tarafından yapılacak takipler konusunda net bir fikre sahip olmalısınız. Sorularınıza cevap almış, çocuğunuzun çürük oluşma ve kapanış problemleri yaşama olasılıkları hakkında net bir fikre sahip olmanız ve çocuğunuzun mükemmel bir ağız sağlığına sahip olması için çocuğunuzun diş hekimiyle birlikte neler yapabileceğinizi bilmeniz gerekmektedir.

1 Yaş Diş Hekimi Muayenesi


Yeni anne babaların aklındaki sorulardan biri de çocuklarının ilk kez ne zaman diş muayenesine götürmeleri gerektiğidir. Amerikan Pedodontoloji Akademisi’ne göre bu sorunun kısaca cevabı bebek bir yaşına basınca gidilmelidir. Amerikan Pedodonti Akademisi, erken çocukluk dönemi çürüğü riski olan çocuklar için 1 yaşında pedodontik muayeneyi önerir.


Çürükler anne babaların çocuklarının ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilmesi gerekenlerin hepsi değildir. 1 yaş muayenesinde anne babalar;

• Bebeğin ya da yeni yürümeye başlayan çocuğun ağzıyla nasıl ilgilenilmesi gerektiği
• Çocuk için uygun fluorid kullanımı
• Parmak emmek gibi ağız alışkanlıkları
• Travma ile ağız ve yüz kazalarından korunma yolları
Diş çıkarma ve gelişimsel dönüm noktaları
• Beslenme ve ağız sağlığı arasındaki ilişki üzerinde durmalıdırlar.

İlk muayeneden sonra diş hekimi takip edilecek muayeneler için bir cetvel tavsiye edecektir. Eskiden diş hekimleri altı aylık kontroller öneriyorlardı. Bugün ise diş hekimleri çocukların kişisel ihtiyaç ve risklerine göre çocukların muayene sıklığını ayarlamaktadırlar. 

Kök Rezeksiyonuna Hazırlık


İlk olarak kök rezeksiyonu uygulanacak dişe kanal tedavisi yapılmalıdır. Kök rezeksiyonundan önce röntgen çekilerek ve diş hekiminin yapacağı kontrolle diş çürüğü ve diş eti problemlerinin bulunduğu alanlar tespit edilir. Daha sonra işlem için lokal anestezi uygulanır.

Diş


Kök Rezeksiyonun Amacı


Çok köklü dişlerin, tek bir kökünde bulunan problemi ortadan kaldırmak için kök rezeksiyonu uygulanır. Bu problemler diş çürüğü, dişte kırık ya da kökün etrafında bulunan kemikte kayıp şeklinde ortaya çıkabilir.

Diş


Üçüncü Büyük Azılar-Akıl Dişleri=Yirmi Yaş Dişleri


Akıl dişleri ayrı bölümde incelenmiştir (yirmi yaş dişleri). Burada, sadece şekillerinin ve kök sayılarının çok değişik olduğunu belirtmekle yetiniyoruz.

Diş

Adeziv Sistem(Bonding)


Bonding işlemi, dişlere zarar vermeden dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Diş hekimi, özel malzemeler ile bir heykeltıraş gibi davranarak bondingi dişlerin üzerine yerleştirir ve dişlere yeni şekiller verir.

Bonding

29 Temmuz 2012 Pazar

Çürüğün Uzaklaştırılması ve Dolgunun Yapılması

Çürük diş dokularının uzaklaştırılıp, dişe dolgu için gerekli şekli verebilmek için döner alet ya da laser kullanılır. bu işlem için laser kullanıldığında lokal anesteziye gerek kalmaz. Kompozit dolgu yerleştirileceğinde diş yüzeyi asit ile pürüzlendirilerek, dolgunun diş yüzeyine yapışması sağlanır. Dolgu dişe ince katmanlar şeklinde yerleştirilerek, özel ışığı ile sertleştirilir. Daha sonra dolgu düzeltilir ve cilalanır.




Dolguda Lokal Aneztesi

Öncelikle topikal anestezik madde ( jel ya da merhem) ile diş eti ya da yanağın iç kısmı uyuşturulur. Bölge uyuştuğunda anestezi enjekte edilerek, diş ve bulunduğu bölge bir süreliğine hissizleştirilir.







Bonding(Adeziv Sistem)Nasıl Uygulanır


• Renk seçildikten sonra laser ya da asit kullanılarak diş yüzeyi pürüzlendirilir.
• Bonding materyalinin dişe kolayca tutunabilmesi için diş onunla uyumlu bir materyal ile örtülenir.
• Bu hazırlıklardan sonra diş rengindeki kompozit resin materyali istenen şekil verilerek dişe yerleştirilir.
• Ultraviyole ışığı ile materyal sertleştirilir.
• Materyal sertleştikten sonra hekim tarafından düzeltilir ve şekillendirilir.
• Daha sonra materyal dişin diğer kısımlarında olduğu gibi parlayana kadar cilalanır.

Bu işlem 30-60 dakika kadar sürer. Birden fazla dişte uygulama yapılması gerekmekte ise birkaç randevuya ihtiyaç duyulabilir.

Bonding

İmplant Destekli Protezinizden Ne Bekleyebilirsiniz


Klasik proteze göre implant üstü protezler çok daha hareketsizdir. Konuşurken çok daha rahat edersiniz ve protezinizin bollaşma ya da ağzınızdan çıkması gibi durumlardan dolayı endişe etmenize gerek kalmaz. İmplant destekli protez kullanmadan önce yiyemediğiniz yiyecekleri yemeye başlayabilirsiniz ancak protezin zarar görmemesi için çok sert ve yapışkan gıdalardan uzak durmalısınız. Üst çenenizde bir implant destekli proteziniz mevcutsa, klasik proteze göre daha doğal hissedersiniz, çünkü implant destekli protez üst damağınızı örtmeyecek şekilde hazırlanır.




Ortodonti ve Dişler Arasındaki Boşluklar

Bazı durumlarda diş kayıpları mevcuttur ya da dişler olması gerekenden daha küçük boyuttadır. Çenenin genişliği normal boyutta ise dişler arasında geniş boşluklar bulunabilir. Bir ya da birkaç diş kaybı olan kişilerde bu boşluklar düzensiz şekildedir. Çünkü kalan dişler bu boşluklara doğru eğilirler.

Ortodonti

Ortodonti ve Açık Kapanış

Dişler kapatıldığında alt ve üst dişlerin birbirine değmemesi durumudur. Bu takdirde çiğneme etkisiz hale gelir ve arka bölge dişleri daha kolay aşınır. Çünkü ön dişler çiğneme kuvvetlerini eşit şekilde paylaşamazlar ve arka dişler çok fazla basınca maruz kalırlar.

Ortodonti

Dolgu Yapılması


Küçük çocuklar diş tedavilerini yaptırmakta zorluk yaşayabilirler. Ancak bu yaş grubunda deneyim sahibi bir diş hekiminin, çocuk üzerinde pozitif etkisi olacaktır.








Kök Rezeksiyonu Hangi Durumlarda Uygulanır




Kök rezeksiyonu, çok sayıda kökü olan dişlerin tek bir kökte sınırlı olan bir problemin (kök çürüğü, kırık ya da kök çevresindeki kemik kaybı) tedavisi için kullanılır.

Diş

Kök Rezeksiyonu Nedir


Kök rezeksiyonu üç kökü olan üst azı dişleri gibi çok köklü dişlerin bir kökünün alınması işlemdir. Bazı durumlarda alınan diş kökünün desteklediği kronun da alınması gerekebilir. Bu işlemden önce dişin kanal tedavisi görmesi gereklidir. Eskiden kök rezeksiyonu işlemleri daha sık uygulanan işlemlerdi. Ama günümüzde dişin çekilip yerine implant uygulanması daha çok tercih edilmektedir. Doğal dişin bırakılması daha çok tercih edilse de bazı durumlarda implant uygulaması daha iyi bir seçenek olmaktadır.



Ağız Suları ve Ağız Gargaraları


Diş macunu gibi, ağız suları ve ağız gargaralarının seçimi de sizin kişisel bakım gereksinimlerinize bağlıdır.



28 Temmuz 2012 Cumartesi

Beyazlatma(Bleaching)Nedir

Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir.




Bonding(Adeziv Sistem)

Bonding işlemi, dişlere zarar vermeden dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Diş hekimi, özel malzemeler ile bir heykeltıraş gibi davranarak bondingi dişlerin üzerine yerleştirir ve dişlere yeni şekiller verir.

Bonding

Bonding Hazırlanması(Preparasyonu)

Bonding uygulaması için ya çok az ya da hiç preparasyon gerekmemektedir. Çürük dişte uygulanmayacak ise çoğunlukla anestezi de gerekmemektedir.

Bonding

Periodontoloji Tedavi Yöntemleri


Periodontal tedavinin ana amacı umutsuz gibi görünen sağlıksız dişleri ağızda tutmaktır. Hastalığın tipi ve şiddetine göre değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar; öncelikle ağız hijyeni eğitimi, diş taşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirilmesi, rejeneratif, rekonstrüktif ve mukogingival operasyonlar olarak basitçe özetlenebilir. Aynı zamanda yüksek gülme hattı olan bireylerin diş eti estetiğini sağlamak da, periodontal tedavi kapsamındadır. Hastalığın tipi ve şiddeti; hastanın alışkanlıkları ve hekimi ile yapacağı işbirliği, ağız hijyeninin standardı, tedavi planlaması ve başarısını doğrudan etkiler.

Periodontal tedavi, erken teşhis ile gerekli müdahaleler yapıldığında sonuçları kesin ve hasta memnuniyetinin en yüksek oranda olduğu diş hekimliği hizmetidir. Unutulmamalıdır ki periodontal olarak sağlıklı olmayan dişlere hiçbir restoratif tedavi uygulanamaz.

Diş

Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları

Pedodonti(Çocuk Diş Hekimliği)


Pedodonti ya da çocuk diş hekimliği 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır.

Gerekli olan tüm dental tedaviler pedodontistler tarafından çocuklara uygulanmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığının mükemmel olması, 6 ayda 1 düzenli yapılan diş hekimi kontrolü ile sağlanabilir. Bu kontroller sırasında ağız ve diş sağlığını tehdit eden her türlü sorun tespit edilebilir. Burada önemli olan bu  sorunların erken teşhisi ve tedavisidir. Çocuk hastada erken teşhis çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Çocuk hastada ilk muayene, hem çocuk hem de çocuğun anne ve babası ile iletişim kurmakla başlar. Tanışmadan sonra hastanın medikal ve dental hikayesi alınır. Daha sonra klinik ve radyografik muayeneye geçilir. Bu aşamalardan sonra teşhis ve tedavi planlaması hakkında hastaya, anne ve babasına bilgi verilir. Pedodontisler süt ve sürekli dişleri çürük ve periodontal hastalıklar gibi başlıca ağız hastalıklardan korumak için birçok yöntem uygulamaktadır.

Bunlar; ağız hijyeni kavramının öğretilmesi, diş fırçalama alışkanlığının kazanılması, yöntemlerinin öğretilmesi, sistemik ve topikal florür uygulamalarının yapılması, fissür örtücülerin uygulanması olarak sayılabilir.

Diş
Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği

Lazerin Sağladığı Avantajlar


Lazer enerjisinin hastalarımıza sağladığı avantajlar şunlardır; 

- Lazer ile diş ve diğer dokulara temas edilmeden çalışıldığı için ısı ve titreşim oluşmaz. Bu nedenle hastada ağrı oluşmaz ve anesteziye gerek kalmadan diş tedavileri yapılabilir. Lazerin bu özelliği anestezi yapılamayan, korkan ve ciddi bir rahatsızlığı olan hastalarda lazeri tercih sebebi yapar. Ayrıca anestezi sonrası duyulan şişkinlik, yemek yiyememe, konuşma zorluğu...gibi rahatsızlıklar oluşmaz.
- Hastalarımızı rahatsız eden ve cihazlarımızdan çıkan yüksek ses lazerde yoktur. Bu nedenle hastalarımız daha konforlu bir tedavi görmektedir.
- Lazer ile yapılan cerrahi tedavilerde hastada kanama oluşmaz. Ayrıca su ile çalışıldığı ve normalden daha az travma verildiği için operasyon sonrası oluşabilecek şişme, morluk...gibi komplikasyonlar önlenmiş olur. 

Diş hekimliğinde yeni bir çağ açan lazer teknolojisi, dental sert ve yumuşak doku işlemlerinde hydrokınetıcs adı verilen patentli özel bir teknik kullanmaktadır. Bu teknikte, diğer yağ lazerlerden farklı olarak su, soğutma amaçlı değil kesme işlemine katkı amacıyla kullanılır. Su tanecikleri elektromanyetik enerji yardımıyla daha küçük enerjili su damlacıklarına çevrilerek mine, dentin, çürük, kemik ve yumuşak dokular...gibi oral dokuları kesme işlemine aktif olarak katılır. Bu işlem sırasında ağız içi dokularına hiç bir fiziksel temas olmamaktadır. Bu sistem ile vakaların çoğu iğnesiz(anestezisiz), dudaklar ve dil uyuşmadan ve hastada travma oluşmadan gerçekleştirilir. Waterlase ağızda titreşim ve ısı oluşumuna neden olmadığından, konvensiyonel aeratör ve mikromotorların neden olduğu titreşim ve sesten korkan hastanın gerginliğini ve acısını ortadan kaldırır. Bu sistemin en büyük özelliklerinden biriside çalışılan bölgeyi dezenfekte etmesidir. Konvensiyonel sistemler buna izin vermez. 

Diş

Florür Uygulamaları


Koruyucu diş hekimliğinde en etkili tedavi şekli olarak kabul edilen florür tedavileri, sağlıklı bireylerde, çürüğe yatkın bireylerde, dişlerdeki hassasiyet ve erozyon tedavisinde, özel bakıma ihtiyacı olan sistemik rahatsızlığı olan bireylerde uygulanabilmektedir.Uygulamalar bireyin yaş ve çürük oluşum riskine göre belirlenen sıklık ve miktarlarda gerçekleştirilmektedir.

Diş

Endodonti(Kanal Tedavisi)


Endodonti özellikle kök kanalı tedavilerinin gerçekleştirildiği ana bilim dalıdır. Endodontik tedavi denince genellikle akla kanal tedavisi gelir. Diş tedavisi işlemleri arasında da en korkulan tedavi genellikle kanal tedavisidir. Günümüzde kanal tedavisi canlı dişlerde tek seansta, canlılığını yitirmiş dişlerde de genellikle iki seansta yapılmaktadır.


Dişin Anatomisi


Dişin ağızda görünen kısmına kuron, ağızda görünmeyen, kemik içinde kalan kısmına da kök adı verilir. Dişimiz birkaç tabakadan oluşur. Kuron kısmının en dışında yani ağzımızda görülen kısım mine adını alır. Mine vücudumuzdaki ensertdokulardan biridir. Dişimizin diş eti altında kalan ve kemik ile çevrelenen kök kısmının üzerini sement tabakası örter. Mine ve sement tabakalarının altında da dentin tabakası vardır. Dentinin özelliği dişin en büyük tabakasıdır ve mine tabakasının aksine sinir uçlarını barındırır. Bu özelliği ile ağrı mekanizmasında rol oynar.

Dentin tabakasının altında dişin pulpası vardır. Bu kısımda dişin damar ve sinirleri bulunur. Pulpa dişin sürmesi ve gelişmesi sırasında önemli bir rol oynar. Ayrıca diş sürdükten sonra da ağrı mekanizması ile dişimizin karşılaştığı sorunları bize iletir.

Diş

Diş Çürüğünün Etkenleri


•Bakteri plağı
•Karbonhidratlı gıdalar ( Şeker,un vs.)
•Bünyesel etkenler ( Dişin yapısı,tükürüğün bileşimi vs.)
•Zaman ( Besinlerin ağızda kalış süresi)

Ağızda bakterilerin oluşturduğu bakteri plağı,şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler,dişin mineral dokusunu çözer ve dişin minesini bozarak diş üzerinde kavite adını verdiğimiz oyukların oluşmasına neden olur.

Diş

27 Temmuz 2012 Cuma

İmplant Destekli Köprünüzün Bakımı

Köprü ve dişeti arasında kalan alanı diş hekiminizin önerdiği şekilde temizlemelisiniz. Bu tip temizlik için özel olan bir diş ipi ya da küçük diş arası fırçası kullanılabilir. İlk yıl içinde her 3-4 ayda bir diş taşı temizliği ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.


İmplant Destekli Protezlerin Bakımı


Protez günde en az iki kez çıkarılarak temizlenmelidir. Aynı zamanda implant çevresi ve ataşmanlar da dikkatlice temizlenmelidir. İmplant yapıldıktan sonraki ilk bir yıl içerisinde, her üç ayda bir diş hekiminizi temizlik ve kontroller için ziyaret etmelisiniz. Protezin her parçası sağlam olup olmadıklarının görülmesi için diş hekiminiz tarafından test edilir. Protez sabit olsa da çiğneme esnasında hafifçe kayabilir. Bu hafif hareket nedeni ile protez dişetlerine sürtünerek hassas noktaların oluşmasına neden olabilir. Diş hekiminiz bu ziyaretlerde dişetlerinizi ve aynı zamanda kapanışınızı (üst ve alt dişlerinizin karşı karşıya gelmesi) kontrol eder. Barlı protez üzerindeki klips ya da diğer ataşmanlar genellikle her 6-12 ayda bir değiştirilir, çünkü plastikten yapılırlar ve sürekli olarak kullanıldıklarından yıpranırlar.


Ortodonti ve Ters Kapanış

Alt ön dişlerin üst ön dişlerin önünde konumlandığı durumlarda ters kapanış oluşmaktadır.

Ortodonti

Ortodonti ve Derin Kapanış

Üst ön dişlerin alt ön dişleri olması gerektiğinden çok fazla örtmesi durumunda derin kapanış oluşur. Bazı durumlarda üst dişlerin kesici kenarları alt dişlerin dişetlerine değebilir.


Çocuklarda Daimi Dişlerin Restorasyonu


Çocuklarda yapılan dolgular, yetişkinlerde yapılandan farklı değildir. Ancak, kuronun yapımı ve uyumlandırılması oldukça farklıdır. Çocuklarda kuronlar tek randevuda bitirilir.

Diş

Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği


Diş Çekiminin Riskleri Nelerdir


Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip değilseniz diş çekimi sonrasında enfeksiyon gelişmesi riski mevcuttur. En yaygın komplikasyon dişin çıkarıldığı yerde oluşan delikte kan pıhtısı oluşmaması ya da oluşan kan pıhtısının bozulması ile meydana gelen kuru kemik iltihabıdır. Kuru kemik iltihabında altta bulunan kemik hava ve yiyecek artıkları ile temas edebilecek şekilde açığa çıkmış durumdadır. Bu çok ağrılı, ağızda kötü bir tat ve koku bırakabilen bir durumdur. Kuru kemik iltihabı oluştuğunda pansuman yapılarak ağrı durdurulur ve bölgenin iyileşmesi sağlanır.

Diş


Endodonti Tedavisinde Ağrı Olur Mu


Genellikle kanal tedavisi sırasında ağrı hissedilmez. Kanal tedavisi olan diş ve onu çevreleyen kısım tamamıyla uyuşmuş durumdadır. Uyuşturucu jeller ve modern enjeksiyon sistemleri sayesinde enjeksiyon uygulamaları da acısız gerçekleşmektedir.




Diş

Kanal Tedavisi


Ağız Duşları


Elektrikli aletler ile su ince titreşimsiz veya titreşimli şekilde pompalanır. Böylece dişler arasındaki yiyecek ve bakterilerin oluşturdukları yan ürünler diş eti ceplerinden ya da ortodontik uygulamaların arasından basınçlı su ile uzaklaştırılmış olur. Ağız duşları diş fırçalama ve diş ipi kullanımına kesinlikle alternatif değildir. Ancak diş ipi ve diş fırçalamaya ek olarak kullanılabilir.

Diş

Çene Cerrahisi Tanı Yöntemleri


Çene cerrahları rontgen gibi geleneksel tanı yöntemlerini kullandığı gibi tomografiyle desteklenen ve hastanın birebir ölçüde üç boyutlu kemik modelinin elde edildiği ileri tekniklerde kullanılmaktadır. Bu sayede ameliyat öncesinde kesin tanı konularak operasyon planı tam olarak yapılabilmektedir. Tanı ve tedavi sırasında başarılı olmak için ortodonti,prostodonti gibi diş hekimliğinin diğer uzmanlık alanlarıyla birlikte multidisipliner çalışılması gerekmektedir.

Diş

Diş Beyazlatma İşleminin Amacı

Eğer kahkahalarınızı dudaklarınızın arasında kısıtlayan şey dişlerinizdeki renk bozukluğuysa sadece birkaç günde bundan kurtulmak elinizde. Beyazlatma işlemi özel olarak hazırlanmış bir jelin dişler üzerine sürülmesi ve çoğu teknikte bir ışık kaynağı ile reaksiyonun hızlandırılması şeklinde olur. Beyazlatma işleminin mekanizması bir oksidasyon-redüksiyon tepkimesi şeklindedir. Kullanılan maddeler oksijen açığa çıkarır.Dişlerde renkleşmeye neden olan maddeler renksiz substanslar ile yer değiştirir ve beyazlama meydana gelir.


Diş Beyazlatma
Beyazlatma

26 Temmuz 2012 Perşembe

Çene Cerrahi Çalışma Alanı


Çene cerrahisi başta ağız ve dişlere bağlı kistler tümörler gibi patolojilerin yanı sıra diş ve çene kırıkları çene kemiği içinde gömük kalmış dişlerin çıkartılması veya sürdürülmesi, protez yapımına yardımcı olmak için ağzın sert ve yumuşak dokularında yapılan düzeltmeleri içermektedir. Çene-yüz bölgesi ağrıları, alt çene eklemi hastalıkları tükürük bezi rahatsızlıkları da çene cerrahisinin çalışma alanı içindedir. Aynı zamanda bazı sistemik hastalıkların ağız içerisindeki belirtilerinin saptanması ve tedavisi de çalışma alanına girer.

Son yıllarda diş hekimliğinde sıklıkla uygulanan implantların çeneye yerleştirilmesi, implant için yeterli kemiğin bulunmadığı durumlarda kemik greftleri konulması gibi ileri implant cerrahisi uygulamaları da yer almaktadır.

Çene cerrahisinin çalışma alanı içinde olan diğer bir konu ise, doğumsal veya sonradan gelişen çene yüz anomalileridir. Bunlar arasında sıklıkla rastlanan damak-dudak yarıkları, alt veya üst çenenin ileride veya geride konumlanması nedeniyle çiğneme fonksiyonunun ve estetiğin bozulduğu durumlar gelmektedir.

Diş

İmplantların Yapıldığı Durumlar


- Tek veya daha fazla diş eksiklikleri
- Tam dişsizler



İmplant

Diş İmplant

İmplantoloji


İmplant çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine onların fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir.

Yüz estetiğinin bir parçası olan dişlerin kaybı psikolojik ve sosyal problemlerin yanı sıra besleme, sindirim sorunları ve konuşma bozukluklarına da yol açmaktır.

Diş eksiklikleri doğal dişlere bağlın köprü protezleri veya çıkarılıp takılan hareketli protezler gibi klasik yöntemlerle tamamlandığı gibi implant destekli protezlerle de yapılabilir.


İmplant

Diş İmplant

Diş Eti Seviyelerinin Düzenlenmesi(Gingivektomi)

Güldüğümüzde diş boylarının kısa olması nedeniyle diş etlerinin aşırı göründüğü veya dişetlerinin asimetrik olduğu durumlara sıkça rastlarız. Bu gibi durumlarda diş eti hastalıkları uzmanlarının yapacağı basit bir müdahale ile diş boyları uzatılabilir veya diş eti simetrik hale getirilebilir. Diş eti armonisi sağlandıktan sonra gerek duyulduğu hallerde protez uzmanlarının yapacağı müdahalelerle dişlerde çeşitli estetik düzenlemelere gidilebilir. Diş rengi doğuştan koyu olan veya sonradan çeşitli nedenlerle diş rengi sararmış hastalarda uygulanabilir.


Pembe Estetik
Beyaz ve Pembe Estetik
Pembe Estetik Diş

Laminat Veneer-Dental Veneer(Lamina Kaplama)Nedir

(Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.=Yaprak Porselen) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında uygulanabilen kozmetik bir çözümdür. Lamina yaprak kaplamalarda temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler. Laminat kaplamalarla kendinizden emin bir şekilde gülümseyebilirsiniz! Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. İşlem bittiğinde mükemmel bir kaynaşma beklenir.



İmplantın Restorasyon Bölümü


Farklı türde implant destekli köprüler mevcuttur. Bazı tipler yapıştırılarak, bazıları vidalanarak, bir bölümü ise direkt olarak abutmenta ya da implanta tutturulur. Diş hekiminiz sizin için en iyisinin hangisi olduğunu belirleyecektir.

Eğer vida tutuculu köprü kullanılırsa, ilk basamak iyileşme başlığının çıkarılıp yerine daimi abutment yerleştirilmesidir. Ağzınızın modelinin oluşturulabilmesi için bir ölçü alınır.

Bir sonraki randevuda porselen köprüyü destekleyecek olan metal altyapının provası yapılır. Metal altyapı uygun ise, porselen üst yapı laboratuarda hazırlanır. Sonra ağız içinde prova edilerek istenen şekil, boyut ve renk oluşturularak, köprü vidalanır ya da yapıştırılır.


İmplant

Diş İmplant

Ortodonti ve Düzgün Beslenme

Braket takarken çürük yapabilecek besinleri yemeden iki kere düşünmek gerekir. Brakete zarar verebilecek besinlerden de uzak durmalısınız. Braketlerin devamlı kırılması tedavi süresini uzatıcı bir etkendir. Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun. Karamel, şeker, sakız...vs. brakete zarar vererek tel ve aralıkların içine kaçabilirler. Yiyecekler orada sıkıştıklarında çürük yapan bakterilerin beslenmesi için yeterince şeker sağlarlar. Elma, havuç...gibi sert yiyecekler bıçakla kesilerek yenmelidir, braketlerin kırılmasına neden olabilirler. Özellikle kabuklu ve sert çerezler braketlerin kırılmasına sebep olabileceği için bunların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Ortodonti

Ortodonti ve Diş İpi Kullanımı

Günde en az 1 kere diş ipi kullanın. Braketler varken diş ipi kullanmak mümkün gözükmese de, bu hem kolayca yapılabilir hem de gereklidir. Tellerin ve dişeti çizgisinin arası için özel diş ipleri vardır. Braketler ilk takıldığında, diş ipi kullanım teknikleri diş hekiminiz tarafından gösterilir. Eğer doğru yaptığınızdan emin değilseniz diş hekiminize danışabilirsiniz.

Ortodonti

Çocuklarda Süt Dişlerinin Restorasyonu


Süt dişine dolgu yapmanın, yerine gelecek olan daimi diş dolayısıyla gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak süt dişleri sadece görünüm için değil, çiğneme ve konuşmanın normal gelişimi açısından da önem taşır. Süt dişleri aynı zamanda daimi dişlerin kendi pozisyonlarını almalarına da rehberlik ederler.

Bunun yanında diş çürüğünün bir enfeksiyondur. Çocuğunuzda çürük diş mevcutsa, vücudunda genel sağlığını da etkileyebilecek bir enfeksiyon bulunuyor demektir. Süt dişleri, kalan sağlıklı diş yapısının miktarına göre dolgu ya da kuron ile restore edilir. Süt dişine dolgu yapılmış olması, daimi dişin sürme vakti geldiğinde süt dişinin düşmesini zorlaştırmaz.

Diş



Zirkonyum Esaslı Kron ve Köprü Sistemleri

Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar dişhekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir. Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir. Diş dolguları (kliniğimizde amalgam dolgu tercih edilmemektedir.)