7 Ekim 2012 Pazar

Ortodonti ve Fluroid


Marka önemli olmamakla fluoridli diş macunu kullandığınızdan emin olun. Daha fazla fluorid için marketlerde satılan gargaraları deneyebilirsiniz. Bu gargaralar ortodonti tedavi sırasında dişleri güçlendirecek ve koruyacak kadar fluorid içerirler. Ama dişinizde çürük varsa veya olma ihtimali varsa ortodontistiniz size daha yoğun bir gargara tavsiye edebilir. Diş kliniğinde tedavi, düzenli ziyaretlerinizde diş hekiminiz de genelde jel şeklinde bir fluorid tedavisi de yapabilir. Eğer eski çürükleriniz varsa doktorunuz bu tedaviyi tavsiye edebilir.


Ortodonti ve Diş İpi


Günde en az 1 kere diş ipi kullanın. Braketler varken diş ipi kullanmak mümkün gözükmese de, bu hem kolayca yapılabilir hem de gereklidir. Tellerin ve diş eti çizgisinin arası için özel diş ipleri vardır. Braketler ilk takıldığında, diş ipi kullanım teknikleri diş hekiminiz tarafından gösterilebilir. Eğer doğru yaptığınızdan emin değilseniz diş hekiminize danışabilirsiniz.



Ortodonti ve Diş Fırçalama



Yumuşak uçlu diş fırçası kullanın, yumuşak uçlar çatlak ve köşelere ulaşmakta orta ve sert uçlardan daha başarılıdırlar ayrıca diş etlerini rahatsız etmezler. Bazı markalar, özellikle braketli insanlar için diş fırçası üretirler. Çift seviye olarak bilinen bu fırçalar kenarlarda daha uzun, ortalarda daha kısa kıllara sahiptir.

Bu diş fırçalarını özellikle aramanıza gerek yoktur çünkü artık çoğu diş fırçası bu şekilde üretilmektedir. En önemlisi yumuşak bir diş fırçası bulmaktır. Bunun haricinde fırçanın boyu, şekli ve diğer özellikleri size bağlıdır. Ya elektrikli diş fırçaları? Gerekli olmamakla beraber eğer elinizde varsa, braketlerle kullanımı güvenlidir. Tek dikkat edilmesi gereken fırçanın plastik arkasının braketlere çarpmamasıdır. Ayrıca dişe takılı olanları gevşetmemek veya hasar vermemek için orta hızda kullanım tavsiye edilir. Günde en az 2-3 defa diş fırçalayın. Günde en az 1 kez yatmadan önce ve 1 kere de başka bir zaman diş fırçalayın. Braketlerin arasında veya çevresinde yemek kalmadığından emin olmak için en iyisi yemek sonrası diş fırçalamaktır. Dişler her sefer en az 2-3 dakika yavaş ve dikkatlice fırçalanmalıdır. Dişin ve braketlerin içini dışını ve çiğneme alanlarını fırçalamak çok önemlidir. Dişinizi en az 2-3 dakika fırçalamak çok önemlidir.


Ortodontik Tedavi&Diş Telleri İçin Ağız Hijyeni


Eğer braket taktırmadan önce diş fırçalama ve diş ipinin önemli olduğunu düşündüyseniz haklısınız. Fakat ortodonti tedavi gören insanların ağız hijyenine daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Braket takılı olan dişlerde daha fazla yiyecek birikimi olur. Eğer dişlerden ve braketlerden plak temizlenmezse diş eti hastalığı, çürüme ve kötü nefese yol açarlar. Plak, bakteri, kalıntı ve yiyecek parçalarından oluşan bir karışımdır. Bakteriler şekerle beslenerek asit üretir, diş etlerini rahatsız eder, dişin mine tabakasına hasar vererek kötü kokuya sebep olurlar. Plağın düzenli ve düzgün temizlenmesi önemlidir. Böylece braketler çıktığında alttaki diş sağlıklı ve güçlü olur.


Ortodonti Tedavinin Riskleri ve Sınırları


Ortodonti tedavinin birkaç riski olabilir. Çok nadir de olsa bazı hastalar metal veya latekse alerji olabilir. 1. tip diabet gibi hastalıkları olan insanlar tedavi sırasında sorun çekebilirler. Böyle durumlarda ortodonti tedavi dişlerin uzun süreli dayanıklılığını da riske atabilir. Ortodontistiniz tedavinizin risklerini sizinle tartışacaktır.

Ortodonti tedaviden beklenen sonuçlar genelde hastanın tercihlerine bağlıdır. Özellikle yetişkinlerde ideal tedavi periodontik ve prostodontik tedavi ve bazen de düzeltici çene ameliyatları gerektirebilir. Çoğu zaman hastanın yoğun bir tedaviye girmek istememesi dolayısıyla tam sonuca ulaşılmaz. Ama genelde mükemmel olmasa da gayet iyi sonuçlara ulaşılır. Tedavi seçenekleri ve tahmin edilebilen sonuç bireye bağlı olduğundan, ortodontistiniz tedavi öncesi bütün bunları sizinle tartışacaktır.


Ortodonti ve Bebek Dişlerinin Erken Düşmesi

Eğer süt dişleri erken düşerse, kalıcı dişlerin yerini belirleyecek birşey olmadığından bunlar ağız içine doğru kayabilirler. Bazı durumlarda kalıcı dişler sıkışabilir ve sadece bir bölümleri çıkar. Bazen ise kalıcı diş, yanındaki düşen süt dişinin yerine hareket ederek diğer çıkacak dişlerin çıkmasını engelleyebilir. 




Ortodonti ve Parmak Emme İle Meme Kullanımı

Bu huylar üst dişlerin alt dişlerin önüne geçmesi gibi kapanış bozuklukları yaratabilir.

Ortodonti ve Travma

Eğer diş hasar alır, düşer ve daha sonra yerine takılırsa, çevresindeki kemiğe kaynayabilir. Bu duruma “ankiloz” veya kökün kemiğe anormal kaynaması denir. Eğer bu büyümekte olan bir çocuğa olursa dişler düzgün hizalanamayacağından ileride ısırma bozukluğu yaratabilir.

Ortodonti ve Kapanış Bozuklukları

Çoğu insanın dişlerinde sıkışma, çapraşıklık veya düzensiz aralıklar gibi bozukluklar olabilir. Bazı bozuklukla estetik olarak sorun çıkarabildiği gibi, konuşma ve çiğnemede de sorun çıkarabilirler. Bozukluklukların hepsi genetik değildir.




Ortodonti Tedavisinde Düzeltici Aletlerin Kullanımı


- Dişleri düzeltmek,
- Kapanış bozukluklarını düzeltmek,
- Boşlukların kapatılması,
- Diş ve dudakları düzgün hizalamak.



Ortodonti Nedir

Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesidir. Bu uzmanlık alanı kapanış bozukluklukları (malocclusion) olan insanlara çözümler sunar. Ortodonti tedavi genelde braket gibi düzeltici aletler kullanımını içerir.


6 Ekim 2012 Cumartesi

Protezlerimi Ne Zaman Yenilemeliyim


Protezlerin destek dokularla ilişkisi dokuların zamanla büzülmesi sonucu bozulabilir. Bu ilişki astarlama işlemleri ile sağlanabilir. Bu sağlanmadığı taktirde protez gevşeyecek, dokuları tahriş etmeye başlayacak ve acıtacaktır. Bu durum devam ettiğinde ağız içinde ciddi problemlere neden olabilir. Protezlerin dokularla uyumu bozulduğunda, dişler aşındığında ve eskisi kadar besinleri öğütememeye başladığında protezin yenilenmesi gerekir. Protezlerin 2–4 yılda bir bunlar olmasa da, yapıldığı malzeme bakterilerin tutunmasına uygun ortam hazırlamaya başladığı durumlarda da yenilenmesi gerekebilir. Protezinizde sizi rahatsız eden bir durum olduğunda kendiniz düzeltmeye çalışmayın, hemen diş hekiminize başvurun. 


Protezlerimin Bakımını ve Temizliğini Nasıl Yapmalıyım


Protezlerin de doğal dişler gibi her gün fırçalanarak üzerindeki besin artıklarının ve plağın temizlenmesi gerekir. Fırçalama, protezin temizliği açısından olduğu kadar ağız dokularının sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Fırçalama için protezlere özel hazırlanmış fırçaları veya yumuşak kılları olan diş fırçaları ile sabun kullanabilirsiniz. Temizlik için eczanelerde ve marketlerde bulabileceğiniz protez temizleyicilerini veya ultrasonik temizleyicileri de kullanabilirsiniz. Protezlerin cilasını bozabilecek sert diş fırçaları kullanmayın. Protezlerin temizliğinde fazla aşındırıcı içeren temizleyicileri ve çamaşır suyu gibi beyazlatıcıları kullanmayın. Protezler darbeye karşı dayanıksız oldukları için, düştüklerinde kolayca kırılabilirler. Bu nedenle protezlerin temizliğini bir havlu veya su dolu bir kabın üzerinde yapmak; düşüp kırılmasına karşı önlem olarak alınabilir. Protezlerin kullanılmadıkları zamanlarda kurumaması gerekir, bu nedenle protezler kullanılmadıkları zamanlarda temiz bir suyun içinde bekletilmelidir. Protezlerinizi kesinlikle kaynar suya koymayın; bu protezinizin şeklinin bozulmasına neden olabilir. Protezlerin dışında yumuşak fırçalarla dilin ve protezin altında kalan destek dokuların da fırçalanması ağız sağlığınızın korunması açışından oldukça önemlidir. 


Protez Yapıştırıcılarını Kullanmalı Mıyım


Protez yapıştırıcıları iyi uyumlu protezlerinizin tutuculuğunu arttırmak için kullanılabilir. Dokularla uyumu bozulmuş, sürekli altındaki dokuları tahriş eden kötü protezlerle kullanımı doğru değildir. Bu, şikayetleri gidermeyeceği gibi şikayetlerin artmasına sebep olacaktır. Böyle protezlerin dokularla uyumunun yeniden sağlanması için astarlanmasına veya yenilenmesine gerek vardır.




Protezleri Gün Boyunca Takmalı Mıyım


Başlangıçta dokuların protezlere uyum sağlaması için gündüz ve gece protezlerinizi takmanız gerekebilir. Uyum sağladıktan sonra protezin altındaki dokuların dinlenmesi için protezlerinizi gece yatarken çıkarmanız önerilir. Ancak protezlerinizi düzenli olarak temizlediğiniz taktirde gece yatarken de kullanmanızda mahsur yoktur.






Protezlerim Konuşmamı Değiştirir Mi


Konuşma da yemek yeme gibi pratik gerektirir. Konuşurken protezleriniz ses yapıyorsa daha yavaş konuşun. Kelimeleri telaffuz etmekte zorlanıyorsanız yüksek sesle konuşun ve zorlandığınız kelimeleri tekrarlayın. Eğer konuşma probleminiz devam ederse mutlaka diş hekiminize başvurun.






Protezlerim Yemek Yememi Sağlar Mı


Yemek yeme pratik gerektirir. Başlangıçta daha yumuşak besinler ve küçük lokmalarla yemeyi tercih edin. Yavaşça ve her iki tarafı da kullanarak çiğnemeye çalışın; böylece protezinizin devrilme hareketi yapmasını engellemiş olursunuz. Çiğnemeye alıştıkça daha sert besinlere geçerek normal beslenmenize devam edebilirsiniz, ancak her iki tarafla da çiğnemeyi ihmal etmemelisiniz.


Çocuk Diş Hekimliği ve Fırça Seçimi

Diş fırçasının yumuşak kıllarının uçları yuvarlatılmış, fırça başının bebeğin ağzı içinde döndürülebilir ölçüde küçük olması gerekir. Oynaması için ikinci bir fırça edinebilirsiniz. Her ikisini de sık sık yenileyin. Dişlerin yeterince temizlenip temizlenmediğini diş hekiminize kontrol ettirin.

Çocuk Diş Hekimliği ve Diş Fırçalama


12 aylık olduktan sonra çocuğunuzun dişlerini, ıslak diş fırçasına bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu sıkarak fırçalamaya başlayın. Bu işi size bırakmak istediği sürece onun dişlerini siz fırçalayın. İki yaşına geldiğinde dişlerini artık kendisi fırçalamak isteyebilir. Dişlerini kendisi fırçalarken de yanında bulunun, doğru fırçalayıp fırçalamadığını kontrol edin. Aynanın önünde, arkasına geçip elinden tutarak dişlerin nasıl doğru fırçalanacağını ona öğretin. Ağzını çalkalayıp lavaboya tükürmesi yaptığı işin en eğlenceli kısmı olacaktır. Diş fırçalamaktan oyun üretin, Banyo yaparken sizi taklit edeceği bir oyun uydurun. Oyundan sonra dişlerini gerektiği gibi fırçalamayı unutmayın.


Çocuk Diş Hekimliği ve Diş Hekimine Alışmak


Çocuğunuzu gerçekten tedavi olması gerekmeden önce diş hekimlerine alıştırmanız çok yerinde bir yaklaşım olacaktır. Onu diş hekimine daha süt dişleri tamamlanmadan da götürebilirsiniz. Korkmuş gibi davranırsa onu kucağınıza alıp hasta koltuğuna oturun ve çevredeki gereçlerin ne işe yaradığını göstererek alışmasını sağlayın. Çocuğu iki buçuk-üç yaşından başlayarak altı ayda bir kontrole götürmelisiniz. Diş bakımında ona nasıl yardımcı olabileceğinizi diş hekimi size anlatacaktır. Dişlerinin çok sağlıklı olduğunu düşünseniz bile çocuğu kontrollere götürün. Çürük dişi varsa bunun erkenden saptanması çok önemlidir.



Çocuk Diş Hekimliği ve Florürün Fazlası Ne Yapar


Dişleri fırçalarken çocuğunuzun, diş macununun birazını yutması sorun yaratacak bir şey değildir, sizi kaygılandırmasın. Ne var ki tadını kaygılanılacak ölçüde çok severse tüpten yemeye kalkışabilir. Bunu yapmasına izin vermeyin. Florun fazlası zarar verecektir.


Çocuk Diş Hekimliği ve Florür


Çocuğunuzun dişlerini, mine katmanını sertleştiren bir madde olan florürle koruyabilirsiniz. Florürlü diş macunuyla günde iki kez çocuğunuzun dişlerini çürümelerden korur.


İmplant ve Doğal Diş Bir Arada


Sağlıklı bir ağızda implant üstü kron protezleri doğal dişlerle; diş eti görünümü ve simetri açısından uyumlu bir görünüm sergilerler. Diş eksikliğini geleneksel yöntemler yerine implant ile tedavi edilmesi komşu doğal dişlerin zarar görmemesini sağlar.






İki İmplantla Köprü


İmplantlarla desteklenen köprüler geleneksel köprülere benzemektedir, fakat doğal dişler yerine implantlar tarafından desteklenmektedir. Genellikle eksik dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen iki implant köprü protezi ile birbirine bağlanır. Birden fazla diş eksikliği olduğunda tercih edilen implant destekli köprüler ayrıca implant üstüne gelen basıncı azaltmak için de kullanılabilir. Özellikle dış sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olan hastalarda implant destekli köprüler basıncı bütün köprüye yayılmasını sağlayarak implant başarı şansını arttırırlar.


İmplant Dişlerin Başarı Oranları


İmplantların diş hekimliğindeki prosedürlerin daha başarılı tiplerinden biri olduğu düşünülmektedir. İmplant prosedürünün başarılı olacağının garantisi yoktur, fakat çalışmalar ortalama olarak, üst çene için %90lık başarı oranı, alt çene için %95′lik beş yıllık başarı oranı göstermektedir.

İmplantlar, çeşitli nedenlerden dolayı başarısız olabilir. Neden çoğunlukla osseointegrasyon aşamasındaki başarısızlıktan kaynaklanmaktadır. Örneğin, implant zayıf bir pozisyonda veya cerrahi konusunda deneyimsiz bir diş hekimince yerleştirildiyse, osseointegrasyon oluşmayabilir. İmplantlar kırılabilir, gevşeyebilir, normal peri-implant kemik kaybından daha çok kayıp olabilir veya enfekte olabilir.

İmplant yaptırmayı düşünen sigara kullanan biriyseniz, diş hekiminiz size implant prosedürüne başlamadan sigarayı bırakmanızı tavsiye edecektir, çünkü sigara içen bireyler implant başarısızlığıyla daha çok yüzleşmektedir. Prosedür pahalı olduğundan, bu alışkanlığınızı bırakmazsanız implantlara yapacağınız yatırımı riske etmiş olursunuz.

Diğer tarafta, implantlar çürük oluşmasına duyarlı değildirler; buna rağmen normal dişlerle ilişkili diş eti hastalığı gibi (periodontitis), zayıf oral hijyen implantların etrafında peri-implantitisin oluşmasına sebep olmaktadır.


İmplant Diş Hekimliği Prosedürü-İmplantoloji


Dişlerinizin tümünü veya bazılarını kaybettiyseniz, diş impantları ile bu eksiklikler kapatılabilir, bu konuda uzman ve deneyimli olan diş hekimleri çeşitli prosedürleri gerçekleştirirler. Günümüzün diş impantları neredeyse diğer dişlerden ayırt edilememektedir, bu yüzden işlemden sonra tümü sağlıklı dişleri içeren ağza sahip olacaksınız. Bu görüntüye canlı kemik ve diş impantları arasındaki fonksiyonel ve yapısal bağlantı katkıda bulunmaktadır.

Diş impantları, genellikle titanyum vida ve parsiyel krondan oluşmaktadır. Dişsiz çenelerde (hiç dişin olmadığı ağızlarda) dental implantı yerinde tutan titanyum vidaya rehber olması için küçük çaplı bir delik (rehber delik) açılır.

Başlangıç rehber deliği uygun çene bölgesine açıldıktan sonra,implant vidasının yerleştirilmesi için delik yavaşça genişletilir. İmplant vidasının yerleştirilmesini takiben, osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant bölgesinin iyileşmesini sağlamak için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Birkaç ay sonra,koruyucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kron yerleştirilir. Geçici kron, diş etinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Geçici kron, kalıcı kuronla değiştirildiğinde bu işlem tamamlanır.

Son zamanlarda, implantolojide deneyimli diş hekimleri eksik dişlerin tamamlanmasında yeni bir strateji kullanmaya başladı. Bu, yeni çekilen dişlerin yerlerine diş impantlarının yerleştirilmesini içermektedir. Bu yeni strateji impantlarla ilişkin tedavi süresini kısıtlar. Buna rağmen, bu tip erken müdahaleye adaylık, çekilen diş bölgesinin anatomik faktörlerine bağlıdır. Örneğin, birçok durumda çekilen diş bölgesi, implanttan daha geniş olduğundan çekimden hemen sonra bölgeye implantın yerleştirilmesini zorlaştırmaktadır.

İmplantın boyutu, implantın yerleştirileceği özel alanda kemiğin boyutuna uyum sağlamak için değişir. İmplantın çevresindeki yeterli kemik yapısı prosedürün başarısı için oldukça önemlidir. Bazı durumlarda, önemli kemik kaybı olası implant hastalarının bu prosedürden yararlanmasını mümkün kılmaz. Buna rağmen, bu hastaların bazıları implant için daha fazla destek yaratmak amacıyla implanttan önce kemiğin greftlenmesine yada kemiğin yeniden oluşturulmasına katlanabilirler.


Ortodonti Tedaviden Kimler Yararlanabilir


Amerikan Ortodontistler Derneği çocukların 10 yaşından önce ortodonti gözleme girmesini tavsiye eder. O yaşlarda yeterince kalıcı diş çıktığından, olası sorunları görmek mümkündür.

Ama bütün kalıcı dişler çıkana kadar beklememelisiniz. Ortodonti tedaviye erken yaşta başlamanın bir çok avantajı vardır. Örneğin çocuklar büyürken genişleme aletleri damağın genişliğini ayarlamak için modifiye edilebilir ve böylece dişlerin daha düzgün çıkması sağlanır. Böyle tedavilerin erken yaşta yapılması hastanın ortodonti potansiyelini arttırır.

Çoğu insan ortodonti tedaviye kalıcı dişlerin çoğunun çıktığı ve tedavinin en etkili olduğu ergenlik çağında başlar. Şu an Amerika ve Kanada’da 3 milyon genç braket takmaktadır ve milyonlarcası da bu tedaviden yararlanabilir.

Yükselen diş sağlığı bilinciyle yetişkinler de artan sayılarla ortodonti tedavi görmektedirler. Fakat yetişkin tedavisi daha karışıktır ve bazen bir sorunu gidermek için birden fazla uzman gerekebilir. Örneğin yetişkim hastalar diş eti sorunlarına karşı daha hassastırlar ve bunu düzeltmezlerse ileride düzeltici çene ameliyatı gerektiren çene ve eklem sorunları olabilir. Yetişkin tedavisindeki en önemli engel yetişkinlerin artık büyümemeleridir.

Ortodonti ve Düzgün Beslenme


Braket takarken çürük yapabilecek besinleri yemeden iki kere düşünmek gerekir. Brakete zarar verebilecek besinlerden de uzak durmalısınız. Braketlerin devamlı kırılması tedavi süresini uzatıcı bir etkendir. Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun. Karamel, şeker, sakız vs. brakete zarar vererek tel ve aralıkların içine kaçabilirler. Yiyecekler orada sıkıştıklarında çürük yapan bakterilerin beslenmesi için yeterince şeker sağlarlar. Bütün şekerli yiyecekleri kesin. Tatlı ve gazlı içecekleri hala tüketebilirsiniz ama ne kadar şekerli yerseniz çürük riski de o kadar artar. Sadece ne yediğiniz değil, ne zaman yediğiniz de önemlidir. Sık aralıklarla şekerli yiyecek tüketmek, bu yiyecekleri şeker içermeyen bir öğünle yemekten de daha kötüdür. Bakterilerin asite dönüştürecek şekeri ne kadar çok olursa çürüme riski de o kadar artar.


Ortodonti ve Yardımcı Araçlar


- Plastik uçlu veya tek öbekli fırçalar; Bunlar köşelere ve çatlaklara daha rahat erişebilmenizi sağlayan fırçalardır. Tek öbekli fırçalar pipo temizleyicilerine benzerler. 
- Oral irrigatorler; Bu cihazlar ağzınızdaki yemek parçalarını temizlemek için dişlerinize yüksek basınçlı su püskürtürler. Bunlar ağız hijyenine yardımcı olmak için kullanılmaları gerekir, ama asla diş fırçalamanın yerine geçmezler. Braketlere zarar vermemek için orta hızda çalıştırılmaları gerekir. 
- Antibakteriyel gargaralar; Bu gargaralar büyükler için iyi olmalarına rağmen içerdikleri yüksek alkol çocuklar için zararlıdır. Çocukların kullanımı için alkolsüz gargaralar olmasına rağmen bunlar sadece nefesi ferahlatırlar ve bakteriye karşı etkisizdirler. Çocuğunuz için antibakteriyel gargara almadan önce, ortodontistinize hangi gargaranın uygun olabileceğini danışmalısınız. Eğer ağız hijyeni ürünlerinden herhangi biri hakkında sorularınız varsa bunları rahatlıkla ortodontistinize sorabilirsiniz. Sabitleyicilerin (retainer) bakımı, eğer ağzınızda sabitleyici veya başka çıkartılabilir ortodontik aletler varsa bunların da düzenli temizlenmeleri gerekir. Ne de olsa ağzınızda çok fazla zaman geçirirler. Bunları her gün biraz diş macunuyla fırçalayabilirsiniz. Ağız ve diş etlerine temas eden yerleri fırçalamanız önemlidir. Eğer temizleme solüsyonu kullanmak istiyorsanız ortodontistinize hangisini kullanmanız gerektiğini sorabilirsiniz. Bazı temizleme solüsyonları ortodonti aletlerdeki tel ve metalleri aşındırabilir. Aleti yıkarken asla sıcak su kullanmayın. Plastik bölümleri yamultarak aleti kullanılmaz hale getirebilir. Sabitleyici ağzınızda değilken ortodontistinizin verdiği kutuda saklayabilirsiniz. Ev hayvanlarından da saklamanız tavsiye edilir. Kediler ve köpekler plastiği sevdiklerinden aleti parçalayabilirler.


Ortodonti ve Fluroid


Marka önemli olmamakla fluoridli diş macunu kullandığınızdan emin olun. Daha fazla fluorid için marketlerde satılan gargaraları deneyebilirsiniz. Bu gargaralar ortodonti tedavi sırasında dişleri güçlendirecek ve koruyacak kadar fluorid içerirler. Ama dişinizde çürük varsa veya olma ihtimali varsa ortodontistiniz size daha yoğun bir gargara tavsiye edebilir. Diş kliniğinde tedavi, düzenli ziyaretlerinizde diş hekiminiz de genelde jel şeklinde bir fluorid tedavisi de yapabilir. Eğer eski çürükleriniz varsa doktorunuz bu tedaviyi tavsiye edebilir.




Ortodonti ve Diş İpi


Günde en az 1 kere diş ipi kullanın. Braketler varken diş ipi kullanmak mümkün gözükmese de, bu hem kolayca yapılabilir hem de gereklidir. Tellerin ve diş eti çizgisinin arası için özel diş ipleri vardır. Braketler ilk takıldığında, diş ipi kullanım teknikleri diş hekiminiz tarafından gösterilebilir. Eğer doğru yaptığınızdan emin değilseniz diş hekiminize danışabilirsiniz.


Ortodonti ve Diş Fırçalama


Yumuşak uçlu diş fırçası kullanın yumuşak uçlar çatlak ve köşelere ulaşmakta orta ve sert uçlardan daha başarılıdırlar ayrıca diş etlerini rahatsız etmezler. Bazı markalar, özellikle braketli insanlar için diş fırçası üretirler. Çift seviye olarak bilinen bu fırçalar kenarlarda daha uzun, ortalarda daha kısa kıllara sahiptir.

Bu diş fırçalarını özellikle aramanıza gerek yoktur çünkü artık çoğu diş fırçası bu şekilde üretilmektedir. En önemlisi yumuşak bir diş fırçası bulmaktır. Bunun haricinde fırçanın boyu, şekli ve diğer özellikleri size bağlıdır. Ya elektrikli diş fırçaları? Gerekli olmamakla beraber eğer elinizde varsa, braketlerle kullanımı güvenlidir. Tek dikkat edilmesi gereken fırçanın plastik arkasının braketlere çarpmamasıdır. Ayrıca dişe takılı olanları gevşetmemek veya hasar vermemek için orta hızda kullanım tavsiye edilir. Günde en az 2-3 defa diş fırçalayın. Günde en az 1 kez yatmadan önce ve 1 kere de başka bir zaman diş fırçalayın. Braketlerin arasında veya çevresinde yemek kalmadığından emin olmak için en iyisi yemek sonrası diş fırçalamaktır. Dişler her sefer en az 2-3 dakika yavaş ve dikkatlice fırçalanmalıdır. Dişin ve braketlerin içini dışını ve çiğneme alanlarını fırçalamak çok önemlidir. Dişinizi en az 2-3 dakika fırçalamak çok önemlidir. Yeterince fırçaladığınızdan emin olmak için saat veya kronometre kullanabilirsiniz.


Ortodonti Tedavi&Diş Telleri İçin Ağız Hijyeni


Eğer braket taktırmadan önce diş fırçalama ve diş ipinin önemli olduğunu düşündüyseniz haklısınız. Fakat ortodonti tedavi gören insanların ağız hijyenine daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Braket takılı olan dişlerde daha fazla yiyecek birikimi olur. Eğer dişlerden ve braketlerden plak temizlenmezse diş eti hastalığı, çürüme ve kötü nefese yol açarlar. Plak, bakteri, kalıntı ve yiyecek parçalarından oluşan bir karışımdır. Bakteriler şekerle beslenerek asit üretir, diş etlerini rahatsız eder, dişin mine tabakasına hasar vererek kötü kokuya sebep olurlar. Plağın düzenli ve düzgün temizlenmesi önemlidir. Böylece braketler çıktığında alttaki diş sağlıklı ve güçlü olur.




Ortodonti Tedavinin Riskleri ve Sınırları


Ortodonti tedavinin birkaç riski olabilir. Çok nadir de olsa bazı hastalar metal veya latekse alerji olabilir. 1. tip diabet gibi hastalıkları olan insanlar tedavi sırasında sorun çekebilirler. Böyle durumlarda ortodonti tedavi dişlerin uzun süreli dayanıklılığını da riske atabilir. Ortodontistiniz tedavinizin risklerini sizinle tartışacaktır.

Ortodonti tedaviden beklenen sonuçlar genelde hastanın tercihlerine bağlıdır. Özellikle yetişkinlerde ideal tedavi periodontik ve prostodontik tedavi ve bazen de düzeltici çene ameliyatları gerektirebilir. Çoğu zaman hastanın yoğun bir tedaviye girmek istememesi dolayısıyla tam sonuca ulaşılmaz. Ama genelde mükemmel olmasa da gayet iyi sonuçlara ulaşılır. Tedavi seçenekleri ve tahmin edilebilen sonuç bireye bağlı olduğundan, ortodontistiniz tedavi öncesi bütün bunları sizinle tartışacaktır.





Ortodonti ve Bebek Dişlerinin Erken Düşmesi

Eğer süt dişleri erken düşerse, kalıcı dişlerin yerini belirleyecek birşey olmadığından bunlar ağız içine doğru kayabilirler. Bazı durumlarda kalıcı dişler sıkışabilir ve sadece bir bölümleri çıkar. Bazen ise kalıcı diş, yanındaki düşen süt dişinin yerine hareket ederek diğer çıkacak dişlerin çıkmasını engelleyebilir.





Ortodonti ve Parmak Emme İle Meme Kullanımı

Bu huylar üst dişlerin alt dişlerin önüne geçmesi gibi kapanış bozuklukları yaratabilir.





Ortodonti ve Travma

Eğer diş hasar alır, düşer ve daha sonra yerine takılırsa, çevresindeki kemiğe kaynayabilir. Bu duruma “ankiloz” veya kökün kemiğe anormal kaynaması denir. Eğer bu büyümekte olan bir çocuğa olursa dişler düzgün hizalanamayacağından ileride ısırma bozukluğu yaratabilir.

Ortodonti Kapanış Bozuklukları

Çoğu insanın dişlerinde sıkışma, çapraşıklık veya düzensiz aralıklar gibi bozukluklar olabilir. Bazı bozuklukla estetik olarak sorun çıkarabildiği gibi, konuşma ve çiğnemede de sorun çıkarabilirler. Bozukluklukların hepsi genetik değildir. 

Ortodonti Düzeltici Aletlerin Kullanımı


- Dişleri düzeltmek,
- Kapanış bozukluklarını düzeltmek,
- Boşlukların kapatılması,
- Diş ve dudakları düzgün hizalamak.

Ortodonti tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.





2 Ekim 2012 Salı

Diş İmplantların Tarihçesi


Dişlerinizin tümünü veya bazılarını kaybettiyseniz, diş impantları ile bu eksiklikler kapatılabilir, bu konuda uzman ve deneyimli olan diş hekimleri çeşitli prosedürleri gerçekleştirirler. Günümüzün diş impantları neredeyse diğer dişlerden ayırt edilememektedir, bu yüzden işlemden sonra tümü sağlıklı dişleri içeren ağza sahip olacaksınız. Bu görüntüye canlı kemik ve diş impantları arasındaki fonksiyonel ve yapısal bağlantı katkıda bulunmaktadır. Diş impantları, genellikle titanyum vida ve parsiyel kurondan oluşmaktadır. Dişsiz çenelerde (hiç dişin olmadığı ağızlarda) dental implantı yerinde tutan titanyum vidaya rehber olması için küçük çaplı bir delik (rehber delik) açılır.

Başlangıç rehber deliği uygun çene bölgesine açıldıktan sonra, implant vidasının yerleştirilmesi için delik yavaşça genişletilir. İmplant vidasının yerleştirilmesini takiben, osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant bölgesinin iyileşmesini sağlamak için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Birkaç ay sonra,koruyucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kron yerleştirilir.Geçici kron, diş etinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Geçici kron, kalıcı kuronla değiştirildiğinde bu işlem tamamlanır.

Son zamanlarda, implantolojide deneyimli diş hekimleri eksik dişlerin tamamlanmasında yeni bir strateji kullanmaya başladı. Bu, yeni çekilen dişlerin yerlerine diş impantlarının yerleştirilmesini içermektedir. Bu yeni strateji impantlarla ilişkin tedavi süresini kısıtlar. Buna rağmen, bu tip erken müdahaleye adaylık, çekilen diş bölgesinin anatomik faktörlerine bağlıdır. Örneğin, birçok durumda çekilen diş bölgesi, implanttan daha geniş olduğundan çekimden hemen sonra bölgeye implantın yerleştirilmesini zorlaştırmaktadır.

İmplantın boyutu, implantın yerleştirileceği özel alanda kemiğin boyutuna uyum sağlamak için değişir. İmplantın çevresindeki yeterli kemik yapısı prosedürün başarısı için oldukça önemlidir. Bazı durumlarda, önemli kemik kaybı olası implant hastalarının bu prosedürden yararlanmasını mümkün kılmaz. Buna rağmen, bu hastaların bazıları implant için daha fazla destek yaratmak amacıyla implanttan önce kemiğin greftlenmesine yada kemiğin yeniden oluşturulmasına katlanabilirler.


Estetik Diş Hekimliği ve Lamina Kaplamalar


Lamina kaplamalar (Ön dişlerin ön bölgesinde 0,2-0,4 mm aşındırılarak oluşturulan çok ince porselenlerin estetik olarak dişlere yerleştirilmesi) bu uygulamada çok az diş kesimi olup uygulama süresi çok kısadır. Ayrıca lamina alt yapısında metal kullanılmadığı için ileriki dönemde diş etlerinde renkleşmeler asla gözükmez. Bununla birlikte uzun dönemde laminalarde renk değişimi söz konusu değildir. Lamina yapılmadan önce mutlaka dişlerin varsa dolguları ve diş eti tedavileri yapılmalı, yan dişler ile renk uyumuna dikkat edilmelidir.


Estetik Diş Hekimliği ve Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma mutlaka hekim kontrolü altında uygulanmasında diş ve diş eti sağlığı açısından faydalıdır.








Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Materyaller ve Uygulama Tipleri

- Lamina Kaplamalar,
- Porselenler.