15 Eylül 2012 Cumartesi

Diş Beyazlatma ve Dişte Renklenmeyi Önleme Yöntemleri


Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş yapısı hakkında sizlere sunduğu hizmetlerin yanı sıra sizleri bilgilenmek amacıyla diş yapısından diş rengindeki değişme sebeplerine ve çözümlerine kadar şu ifadelere yer verdi;

Dişin rengine etki eden 2 temel tabaka vardır. Dentin adı verilen bir alt tabaka ve kanallı bir yapıya sahip olan, kalsifiye ve en dıştaki tabaka olan mine. Mine sert bir tabadır ve dişin en dış yüzeyini örter. Günlük hayatta yediğimiz yiyecek ve içeceklerle birlikte; özellikle kırmızı şarap, kahve, çay vs. gibi renklendirici gıdalarla zaman içerisinde minenin renginde değişiklikler oluşur.

Dişlerdeki renk değişikliğini ‘dışsal renklenme’ ve ‘içsel renklenme’ olarak ikiye ayırabiliriz. Dışsal renklenmeler; çay, kahve, sigara, kırmızı şarap gibi renklendirici ajan içeren gıdaların diş yüzeyinde oluşturduğu renklenmelerdir. Profesyonel temizleme yöntemimiz (polisaj, airflow) ve fırçalama ile bu renklenmeler uzaklaştırılabilir.

İçsel renklenmeler ise; dişlerin gelişimi sırasında veya kanal tedavisi sonrası meydana gelen renklenmelerdir. Özellikle dişlerin gelişim döneminde kullanılan ilaçlar ve fazla flor tüketimi beyaz–sarı opak gelişimsel renklenmelere neden olmaktadır. Kullanılan kanal malzeme patları, siniri ölmüş olan dişlerde oluşan nekroz turuncu, gri renkleşmelere neden olur.

Yaptığımız beyazlatma işlemi ile bu tür renklenmeleri giderilebiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder