15 Eylül 2012 Cumartesi

Diş Beyazlatma ve Dişte Renklenme Nasıl Önlenir


Zamanla parlaklığını kaybeden ve çeşitli nedenlerle renklenen dişler, geliştirilen beyazlatma teknikleriyle doğal rengini koruyabilir. Dişin rengine etki eden iki temel tabakadan biri olan dentin adı verilen bir alt tabaka ve kanallı yapıya sahip olan kalsifiye; diğeri ise sert bir tabaka olan ve dişin en dış yüzeyini örten minedir. Yenilen yiyecek içeceklerin yanı sıra kahve, çay, kırmızı şarap gibi renklendirici gıdalarla minenin renginde değişiklikler meydana gelir. Bu renk değişikliğine ‘dışsal’ ve ‘içsel’ renklenme denir.

Dışsal renklenmeler; profesyonel temizleme yöntemleri ve fırçalama ile düzeltilebilinen çay, kahve, sigara ve kırmızı şarap gibi renklendirici gıdaların yol açtığı renklenmelerdir. İçsel renklenmeler ise; yapılan beyazlatma yöntemleriyle giderilebilinen, dişlerin gelişimi sırasında veya kanal tedavisi sonrasında meydana gelen renklenmelerdir. Dişlerin gelişimi sırasında olan renklenme, kullanılan ilaçlar ve fazla flor tüketimi beyaz-sarı opak ile meydana gelir. Kanal tedavisinde oluşan renklenme ise kullanılan kanal malzeme patları, siniri ölmüş olan dişlerde oluşan nekroz turuncu, gri renkleşmelerle oluşur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder